Bogdan Aurescu: România va ajuta Ucraina prin exportul de cereale

Acesta va fi realizat prin intermediul porturilor Galaţi şi Constanţa.

Sprijinirea Ucrainei prin exportul de grâne, prin intermediul porturilor Galaţi şi Constanţa, a fost discutată de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA Antony Blinken, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO.

„Am avut o discuţie scurtă cu secretarul de stat american, Antony Blinken, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO despre eforturile şi planurile României de a susţine economia Ucrainei prin facilitarea exportului de grâne prin porturile din Galaţi şi Constanţa şi o cooperare în această privinţă pentru a contribui la securitatea alimentară”, a scris Bogdan Aurescu, duminică pe Twitter.

Prioritatea principală a României este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, a spus ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aurescu a adăugat că va fi discutată situaţia din Ucraina şi impactul acesteia asupra securităţii euroatlantice în ansamblu.

„Parametrii arhitecturii de securitate din Europa şi spaţiul euroatlantic au fost afectaţi de războiul ilegal pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, iar datoria noastră este, pe de o parte, să consolidăm securitatea euroatlantică şi, pe de altă parte, să asigurăm respectarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Pentru România, prioritatea principală este consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, mai ales în sud, la Marea Neagră, unde se află România. Şi aceasta este o chestiune foarte importantă care va fi decisă la Summitul de la Madrid”, a precizat ministrul.

 Aurescu: România a fost foarte implicată într-un efort multidimensional pentru a sprijini Ucraina

Bogdan Aurescu a mai declarat că se va discuta despre sprijinul acordat în continuare Ucrainei.

„România a fost foarte implicată într-un efort multidimensional pentru a sprijini efortul Ucrainei de a se apăra, pentru a sprijini refugiaţîi care vin în România – aproape un milion de persoane au trecut graniţele noastre, iar efortul umanitar a fost uriaş. În acelaşi timp, sprijinim economia Ucrainei prin facilitarea transferului de bunuri ucrainene, inclusiv cereale, prin porturile noastre, de la Dunăre şi de la Marea Neagră, prin Portul Constanţa, care este cel mai mare port de la Marea Neagră, către alte destinaţîi”, a precizat Aurescu.

„Cred că nu trebuie să pierdem momentul. Acest lucru este extrem de important, mai ales în contextul actual, şi dacă vă amintiţi propunerile care au fost făcute de Rusia în decembrie anul trecut, cu acele proiecte de tratate care au fost avansate Statelor Unite şi NATO spre încheiere, în care Rusia a vrut, practic, să suspende sau să oprească politică de extindere a NATO, cred că este extrem de important să arătăm că această este o chestiune care îi priveşte doar pe aliaţi şi, desigur, pe statele candidate. Şi, de aceea, cred că este important să găsim o soluţie şi să avem un proces rapid de ratificare a protocoalelor de aderare şi să primim ambele ţări în cadrul NATO, pentru că eu cred, şi cred în numele României, că această va face Alianţa mai puternică”, a precizat Aurescu.

Trei bărbați au furat un seif cu 500.000 de lei

Articolul precedentFondul Proprietatea avertizează: Preţul energiei pe piaţa românească va rămâne ridicat în următorii ani
Articolul următorPrimarul unei comune din Covasna oferă bani celor care oferă informații despre gunoaiele aruncate ilegal