Oamenilor care locuiesc în București le este pusă sănătatea în pericol din cauza Companiei Municipale Eco Igienizare, care se ocupă, în teorie, de deratizare, dezinfecție și dezinsecție pe raza capitalei. Activitatea companiei este blocată încă de la începutul acestui an, iar cei peste 150 de angajați nu și-au mai primit salariile încă din luna decembrie 2020, conform Știri pe Surse.

Situația este provocată de Primăria București, condusă de Nicușor Dan, care a acuzat în repetate rânduri că înființarea companiilor municipale din capitală a fost realizată cu „un scop politic, și anume acela de a plăti foarte bine niște activiști de partid”, iar încercările actualei administrații de a închide aceste companii a dus la blocarea activității Eco Igienizare.

Peste 150 de familii suferă de pe urma restanțelor către angajații companiei, iar situația creată îi va afecta și pe locuitorii din capitală, care nu mai beneficiază de servicii de calitate de dezinfecție, dezinsecție și deratizare din partea Eco Igienizare. În mod normal, deratizările interioare, în scările de bloc, se realizează la sfârșit de an, iar cele exterioare se fac la începutul anului, pe măsură ce șobolanii părăsesc locurile în care s-au adăpostit pe perioada iernii.

Deratizarea exterioară din București nu a fost realizată în anul 2021, iar acest lucru ar putea duce la o înmulțire necontrolată a șobolanilor și căpușelor.

„Nu putem desfășura nicio activitate. În această perioadă ar fi trebuit să efectuăm operațiuni de deratizare pentru că în lunile martie-aprilie încep să apară căpușele. Ori șobolanii sunt purtători ai căpușelor, le răspândesc foarte ușor peste tot”, menționează Aurelian Pintiliescu, biolog în cadrul Companiei Municipale Eco Igienizare.

Tot la începutul fiecărui an trebuie realizată și dezinsecția pentru combaterea larvelor de țânțari, însă nici această procedură nu a avut loc în București. Nerealizarea unei astfel de măsuri de prevenție ar putea face ca bucureștenii să fie nevoiți să suporte în vara care urmează un număr mult mai mare de țânțari decât în mod normal.

„Nu putem ieși în oraș pentru a asigura populației tratamentele de deratizare și dezinsecție. Zonele în care se găsesc gunoaie sunt o sursă de hrană pentru șobolani, care se înmulțesc de la o zi la alta considerabil”, afirmă Octavian Stănescu, reprezentantul salariaților Companiei Municipale Eco Igienizare.

Eco Igienizare, de la sursă importantă de venit la poprirea pe utilaje

Compania Municipală Eco Igienizare, comparativ cu alte companii înființate în timpul mandatului de primar al Gabrielei Firea, era pe profit și reprezenta, până acum câteva luni, o sursă importantă de venit pentru primărie, dar și pentru bugetul acesteia. Societatea reușea să facă profit mai ales datorită tarifelor mici percepute pe piață și capacității extinse de acțiune a angajaților.

Din cauza blocajului financiar, compania nu și-a achitat facturile către furnizorii de raticide și insecticide, astfel încât aceștia amenință să pună poprire pe bunurile și utilajele companiei încă de la începutul acestui an. Salariații solicită în continuare măsuri din partea lui Nicușor Dan. Reprezentanții primăriei au transmis că bucureștenii nu vor fi afectați de lipsa serviciilor de deratizare și dezinsecție, iar salariile angajaților și facturile restante vor fi achitate până la închiderea definitivă a companiei.

Articolul precedentPNL este gata să preia Ministerul Sănătății. Rareș Bogdan: „Suntem pregătiți pentru orice”
Articolul următorClotilde Armand, contraatacă. „Legea e lege pentru toată lumea”