Deși anunță că va urma o iarnă complicată, ministrul Energiei susține că nu vor fi probleme cu încălzirea locuințelor

România caută soluții pentru înlocuirea gazului rusesc.

 Iarna care va veni va fi una complicată, susține ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a lansat un avertisment asemănător cu cel al vicepremierului Kelemen Hunor, care a anunțat că ne așteaptă cea mai grea iarnă din ultimii ani, potrivit romaniatv.net.

Virgil Popescu susține că România caută soluții pentru înlocuirea gazului rusesc, precizând însă că nu vor exista probleme cu încălzirea locuințelor în această iarnă

Potrivit ministrului Energiei, trebuie luat în calcul scenariul sumbru care presupune oprirea tuturor fluxurilor de gaze naturale din Federația Rusă către țările din Europa.

“Când te gândeşti la o iarnă grea, te gândeşti la o iarnă cu temperaturi foarte scăzute, te gândeşti la altceva. Eu aş spune o iarnă foarte complicată, pentru că aici trebuie să evaluăm foarte multe scenarii(… ..) În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite toate scenariile la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul”, a precizat Virgil Popescu.

 Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, în prezent depozitele de gaze naturale sunt la nivelul de 49% , fiind estimată depăşirea ţintei de 80% care trebuie atinsă până la data de 1 noiembrie. Virgil Popescu a subliniat că România caută soluţii pentru a găsi altor surse alternative de aprovizionare cu gaze naturale, cantitatea de gaz care ar trebui importată pentru a trece de perioada de iarnă fiind estimată între un miliard și jumătate și două miliarde de metri cubi.  “De asta mergem în diverse discuţii bilaterale în diverse ţări producătoare de gaze naturale pentru a suplini cantitatea de gaze de care are nevoie România pentru a înlocui gazul rusesc. România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziţie mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Jumătate de iarnă a trecut pentru că vorbim şi de ianuarie – martie, iarna care s-a terminat. Avem posibilitatea să facem acest lucru. Black Sea Oil & Gas a început producţia din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producţia internă, avem posibilitatea să facem acest lucru”, a explicat ministrul Energiei.

Estimările optimiste ale ministrului Energiei

Depozitele de gaze din România au depășit gradul de umplere solicitat de către Comisia Europeană, existând la ora actuală un miliard 493 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate, dintr-un total de capacitate de trei miliarde, ceea ce înseamnă un procent de 49 %, a declarat ministrul Energiei.

„Există recomandarea de 80%. Nu vă uitaţi după structura gradului de umplere în alte state. România are un alt tip de producţie, are producţia de gaze naturale care e constantă, vă pot spune că a crescut faţă de luna trecută, la aproape 24 de milioane de metri cubi zilnic în momentul de faţă, iar noi la 1 august, în faţa Comisiei Europene, ne-am angajat pe gradul de umplere că vom avea 46%. Noi avem deja acum aproape 49 la sută. La data de 1 septembrie  cred că vom avea 57 la sută, la data de 1 octombrie cred că vom avea 68 la sută şi 1 noiembrie 80 la sută. Este un grafic de umplere. Eu estimez că vom depăşi, vom ajunge la acest  80 la sută şi probabil că vom şi reuşi să depăşim acel grad de 80 la sută. Şi să nu uităm că iarna trecută, e adevărat a fost o iarnă OK, şi am avut două miliarde 400, că am avut 80 la sută. (…) Avem luat în calcul inclusiv scenariul de întrerupere a gazului rusesc şi ne vom atinge ţinta de 80 la sută fie dacă intră fluxul de gaz rusesc, fie dacă nu intră fluxul de gaz”, a explicat Virgil Popescu.

Mario Draghi a demisionat din funcția de premier

Articolul precedentCompania Blue Air, amendată cu 2 milioane de euro. ANPC solicită măsuri la nivel european pentru Wizz Air și Ryanair
Articolul următorFost primar din Vâlcea, condamnat la închisoare cu executare: 6 ani pentru 6 infracțiuni