Sursa: romaniamama.ro

Un fost primar din județul Vâlcea merge la închisoare pentru câțiva ani, potrivit sentinței definitive pronunțate de Curtea de Apel Piteşti într-un dosar al cărui a fost trimis în instanță în 2018.

Faptele sunt însă și mai vechi, din perioada anilor 2010 – 2016, ancheta debutând în 2017. În urma cercetărilor, au fost trimise în judecată și alte trei persoane, două dintre acestea condamnate acum la închisoare cu suspendare, iar o alta la închisoare cu executare.

Fostul primar din comuna Prundeni, Ion Horăscu, are de executat 6 ani închisoare cu executare pentru luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals și fals material în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, adică aceeași pedeapsă care care îi fusese aplicată de instanța de fond, în decembrie 2021.

Pedeapsa a rămas definitivă și pentru Haralambie Brătianu, administrator de firmă – 3 ani şi 10 luni închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Închisoare cu suspendare au primit Petrică Popa și Mircea Petrișor – reprezentantul unei societăți comerciale din județul Vâlcea și, respectiv, angajatul acesteia: câte 2 ani şi 10 luni, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

„În perioada 2008 – 2010, în 4 rânduri, inculpatul H.I., în calitate de primar al comunei Prundeni, a pretins și primit de la reprezentantul unei societăţi din mun. Bucureşti, cu titlu de mită, suma totală de 17.730 de lei în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitor la încheierea și executarea unor contracte de achiziție la nivelul localității Prundeni;

în cursul anului 2012, în aceeași calitate, inculpatul H.I. a pretins și primit de la administratorul unei societăţi din municipiul Ploiești, cu titlu de mită, suma de 12.000 de lei în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, referitor la încheierea și executarea unor contracte de achiziție la nivelul localității Prundeni, iar pentru justificarea sumei respective a încheiat, în fals, un contract de prestări servicii între societatea respectivă şi o societate pe care o administra în fapt, precum și documente de plată aferente acestuia;

în anul 2015, inculpatul H.I., în calitate de primar al comunei Prundeni, și-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale în legătură cu încheierea și executarea unui contract realizat cu o societate din com. Prundeni, jud. Vâlcea, inculpatul H.I. asigurând, nejustificat, plata sumei totale de 40.000 lei către această societate, în baza unor documente false, în condițiile în care lucrările atestate prin cele două facturi nu au fost efectiv realizate de către societate;

totodată, procedând în aceeași modalitate, inculpatul H.I., în calitate de primar al com. Prundeni, şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, dispunând în anul 2015 și plata sumei totale de 35.000 de lei către aceeași societate comercială, fără ca lucrările pentru care s-a efectuat plata să fie realizate.

Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că, în perioada 2015 – 2016, inculpatul H.I., în calitate de primar al comunei Prundeni, județul Vâlcea, a continuat să-și îndeplinească atribuţiile de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor legale, în legătură cu încheierea şi executarea unui contract de realizare lucrări pentru refacerea infrastructurii afectate de calamități, încheiat cu o societate reprezentată de inculpatul B.H., pe baza unor documente false realizate de inculpaţii B.H., M.P. și P.P., dispunând plata sumei de 477.000 de lei către această societate, deși lucrările respective nu au fost executate de această societate.

În perioada august – decembrie 2015, în calitate de primar al comunei Prundeni, cu încălcarea dispozițiilor legale, inculpatul H.I. a schimbat destinația sumei de 1.410.562,05 de lei acordată de Guvernul României pentru cofinanțarea unor proiecte de asfaltare drumuri în comuna Prundeni și pentru baza sportivă, folosind aceste sume de bani pentru plata altor servicii și lucrări care nu au avut legătură cu cele două proiecte, întocmindu-se în acest sens, din dispoziția inculpatului, 40 de ordine de plată care conțin mențiuni nereale.

Din actele de urmărire penală administrate în cauză, a rezultat și faptul că inculpatul H.I., în calitate de primar al comunei Prundeni, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, plata unor debite datorate de persoana fizică H.I., din fondurile UATC Prundeni. Astfel, în perioada 2010 – 2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, inculpatul H.I., în calitate de primar al com. Prundeni, a dispus achitarea, către bugetul de stat, a sumei totale de 126.736 de lei din fondurile comunei Prundeni, pentru a stinge executarea silită a unor debite datorate de persoana fizică H.I., în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, utilizând astfel creditele bugetare ale comunei în alte scopuri decât cele legate de activitatea unităţii administrativ-teritoriale, obţinând astfel un folos necuvenit şi cauzând o pagubă comunei Prundeni în sumă de 126.736 de lei.

În timpul cercetărilor, UAT Prundeni s-a constituit parte civilă în cauză, iar procurorul a dispus măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților în vederea recuperării prejudiciului”, se arăta în rechizitoriu.

În urma judecății, fostul primar a fost obligat să achite în total suma de 1.485.661,05 lei despăgubiri civile către Primăria Prundeni. Totodată, toți cei patru inculpați au fost obligați să plătească în solidar 477.000 lei.

Articolul precedentDeși anunță că va urma o iarnă complicată, ministrul Energiei susține că nu vor fi probleme cu încălzirea locuințelor
Articolul următorPensiile speciale au depășit 1 miliard de lei/lună. Sistemul reprezintă ”o hoție organizată și legiferată”