Sursă foto: Facebook/Mihai Șora
Sursă foto: Facebook/Mihai Șora

Sistemul de pensii speciale din România a ajuns iar subiect de discuție, în condițiile în care luna iunie 2022 a fost prima lună din ultimii 32 de ani când statul român a plătit peste 1 miliard de lei pentru pensiile speciale.

Practic, față de anul 2021, statul a cheltuit 607 milioane de lei în plus pe pensiile speciale din primele 6 luni ale anului 2022.

Sistemul a fost inițiat încă de la finalul anilor ’90. Inițial, acesta viza doar magistrații.

În timp, ”candidați” pentru pensiile speciale au devenit militarii, diplomații și parlamentarii.

Mihai Șora: ”Mă uit cu stupoare la tabelul acesta, la miliardul irosit lună de lună: o hoție organizată și legiferată”

Incredibil! Din toată bogăția limbii române, chiar nu-mi vine în minte, în clipa aceasta, un alt cuvânt… Incredibil cum, de-a lungul timpului, grupări politice, mafiote, infracționale, masonice sau de altă natură s-au adunat – ciorchine după ciorchine – în jurul unor privilegii, au spoliat această țară de toate resursele ei materiale și imateriale, au alungat – inclusiv prin tehnici electorale și legi croite în funcție de interesul lor – oamenii cei mai inteligenți și harnici în afara granițelor; au confiscat, cu alte cuvinte, nu doar pârghiile puterii, ci și viitorul…”, a scris filosoful pe contul de Facebook.

Sursă foto: Facebook/Mihai Șora

Claudiu Năsui: ”Luna iunie 2022 este o lună istorică pentru pensiile speciale în România”

Este prima lună, în ultimii 32 de ani, când statul român a cheltuit peste 1 miliard de lei într-o singură lună pentru plata pensiilor speciale. Banii românilor luați prin taxe și impozite. Și asta fără pensiile speciale ale parlamentarilor care vor reintra în plată după decizia CCR. Și fără pensiile speciale ale primarilor care vor intra în plată de la anul”, a declarat fostul ministru al Economiei.

Cea mai mare pensie specială: peste 78.000 de lei/lună

Gheorghe Bălășoiu a fost cel care a încasat suma de 78.000 lei pe lună, până la decesul survenit anul trecut.

Bălășoiu a fost un procuror comunist și fost comandant al Penitenciarului Colibași.

Articolul precedentFost primar din Vâlcea, condamnat la închisoare cu executare: 6 ani pentru 6 infracțiuni
Articolul următor Deși are cel mai mic preț al gigacaloriei din România, orașul Motru riscă să rămână fără apă caldă din cauza datornicilor, printre care se află și Primăria
Jurnalist full-time / Pesimist part-time