Sursa foto: Facebook/ Mario Draghi

Mario Draghi și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Italiei după ce partenerul de coaliție, Mișcarea 5 Stele (M5S), și-a retras sprijinul, scrie BBC News.

Oficialul italian a fost la conducerea guvernului din februarie anul trecut, iar în urma unei declarații publice, Draghi a declarat că nu mai există pactul de încredere care a susținut guvernul.

Voturile de astăzi în Parlament sunt un fapt foarte semnificativ din punct de vedere politic. Majoritatea care a susținut acest guvern încă de la crearea sa a dispărut. Condițiile de realizare a programului nu mai există. Trebuie să fim mândri de munca pe care am făcut-o”, a spus Mario Draghi, potrivit sursei citate.

Criza politică în Italia a debutat prin refuzul partidului Mișcarea 5 Stele de a participa la votul de încredere asupra unui decret-lege supus joi, 14 iulie, votului în Senat.

Mario Draghi, pe urmele lui Boris Johnson. Crizele politice din Europa, tot mai dese

Decretul conține un pachet de măsuri de aproape 10 miliarde de euro pentru sprijinul familiilor și firmelor în fața inflației, dar și construirea unui incinerator de deșeuri în capitala Italiei. Motivul principal pentru care M5S s-a opus a fost construirea incineratorului, un element împotriva căruia partidul a luptat mereu.

Giuseppe Conte, fost prim-ministru al Italiei, a anunțat că senatorii M5S vor ieși din sală când va avea loc votul de încredere solicitat de guvern. Chiar dacă Executivul condus de Draghi a câștigat votul de încredere, partidul condus de Giuseppe Conte a boicatat votul, aruncând astfel coaliția într-o criză politică.

Reamintim că alegerile parlamentare trebuiau să aibă loc la începutul anului viitor, dar prin demisia lui Mario Draghi din funcția de prim-ministru,  alegerile ar putea fi organizate în această toamnă.

Draghi este un economist, bancher, fost înalt funcționar italian și a ocupat funcția de prim-ministru din februarie 2021. Din 1 noiembrie 2011 până în 31 octombrie 2019 a fost președinte al Băncii Centrale Europene (BCE). Oficialul italian a vizitat, de curând Ucraina, alături de alți trei lideri europeni, printre care și președintele României, Klaus Iohannis.

Citește și articolul: Boris Johnson a demisionat de la șefia Partidului Conservator și din funcția de premier. Următoarele decizii din Marea Britanie afectează aproape un milion de români

Articolul precedentPrimarul Chirica, inculpat într-un nou dosar: cum se construiesc blocurile în Iași, dacă ai relații
Articolul următorOferta guvernului din Grecia pentru pensionarii germani: Vacanțe de iarnă la prețuri mici, pentru a scăpa de plata facturilor la gaze naturale
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.