Sursa foto: DIGI24

Sâmbătă, 13 octombrie, hackerii au reușit să spargă serverele FBI și să trimită aproape 100 de mii de e-mailuri înainte ca agenția americană să ia măsuri. Hackerii au încercat să discrediteze pe Vinny Troia, un expert în securitate.E-mail-urile trimise avertizau destinatarii de un atac cibernetic aflat în plină desfășurare.

FBI, ținta atacurilor cibernetice

Conform unui comunicat FBI, principalii suspecți sunt cei de la Raid Forums, comunitate de hacking ce au ca și țintă pe Vinny Troia. Într-un mesaj pe Twitter, fondatorul companiei Shadowbyte a anunțat că în spatele atacului s-ar afla un personaj cu pseudonimul „pompomourin”.

Acesta a declarat într-un interviu acordat KrebsonSecurity că-și asumă asumă acțiunea. Mai mult, el a încercat să demonstreze cât de vulnerabile sunt serverele de la FBI, iar dacă ar fi dorit, ar fi trimis mesaje care să nu fie suspecte că sunt false.

Cel mai mare atac cibernetic din lume

În urmă cu patru ani, „pirații internetului” au reușit să efectueze cel mai mare atac cibernetic din lume. În acea perioadă au fost afectate aproape 30 de mii de instituții publice și sute de mii de persoane din 150 de țări. În România, toate informațiile din calculatoarele fabricii Dacia au fost blocate. Acest lucru s-a produs după ce un angajat a deschis mesajul venit din partea hackerilor.

Numit „WannaCry”, atactul cibernetic din 2017 a afectat peste 200 de mii de calculatoare la nivel mondial, în special cele din Asia.

Cum protejează Uniunea Europeană cetățenii de atacurile cibernetice

Specialiștii IT preconizează că atacurile vor fi tot mai numeroase și mai sofisticate. În contextul în care până în 2024, aproape 22 de miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internet.

Consiliul Europei a adoptat pe 22 martie 2021 Strategia de securitate cibernetică. Conform acesteia, securitatea cibernetică este esențială pentru construirea unei Europe reziliente, verzi și digitale. Mai mult decât atât, în cadrul Europolului a fost creat un centru european de combatere a criminalității informatice. Acesta are ca și scop să ancheteze și să dezmembreze rețelele infracționale.

UE cooperează în domeniul apărării în spațiul cibernetic prin activitățile Agenției Europene de Apărare (AEA), în colaborare cu Agenția UE pentru Securitate Cibernetică și cu Europolul.

Doi hackeri români riscă până la 30 de ani de pușcărie în Statele Unite

Articolul precedentCristian Diaconescu: ,,Dispariţia PMP este exclusă”
Articolul următorGheorghiţă îndeamnă persoanele cu diabet să se vaccineze
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.