FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Valeriu Gherghiță a îndemnat, de Ziua Mondială a Diabetului, persoanele care suferă de diabet zaharat să se vaccineze împotriva COVID-19. El a precizat că pacienții cu diabet sunt foarte vulnerabili la infecţia cu SARS-CoV-2. Mai mult, aproape 30 % dintre pacienții decedați de COVID-19 au fost cu diabet.

„Aproximativ 30% dintre persoanele voluntare incluse în studiile clinice care au evaluat siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 au fost persoane cu diabet zaharat. Aceste studii au confirmat că nu există diferenţe de eficacitate la persoanele cu diabet spre deosebire de persoanele care nu au afecţiuni cronice asociate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, relatează agerpres.ro.

Peste 51.000 de români au decedat din cauza noului coronavirus

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că aproape 93% dintre cei decedați de COVID-19 au avut cel puțin o boală cronică. Mai mult, la 71% dintre pacienți a fost vorba de o boală cardiovasculară. „Există o relaţie directă între diabet şi bolile cardiovasculare. Între diabet şi boala renală, între diabet şi bolile de ficat”, a mai spus Gheorghiță, relatează sursa citată.

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a reamintit cât de importantă e vaccinarea în cazul pacientului diabetic.

Peste 80 de mii de români s-au vaccinat cu COVID-19

Conform Federației Internaționale de Diabet, în lume există peste 500 de milioane de persoane ce trăiesc cu diabet zaharat. Mai mult, în România 1 din 10 români era diagnosticat cu diabet zaharat, relatează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. În țara noastră există peste 2 milioane de persone ce au pre-diabet și 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat tip 2.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat duminică (14 noiembrie) peste 3 mii de  noi cazuri de Covid. În ultimele 24 de ore au fost raportate 223 decese. Numărul total de cazuri urcă astfel la 1.742.304. Până în prezent, 53.069 de persoane au decedat, iar 1.578.707 au fost declarate vindecate.

Totodată, în ultimele 24 de ore s-au vaccinat peste 80 de mii de persoane, dintre care 18.300 cu prima doză. Alte aproape 18.000 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia.

Austria introduce carantina pentru persoanele nevaccinate

Articolul precedentServerele FBI au fost sparte de hackeri
Articolul următorLiderii lumii au ajuns la un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, dar fără obiective clare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.