Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Achiziția de vaccinuri anti-Covid a stârnit controverse în toată Europa, după ce s-au descoperit doze expirate, neutilizate, pentru care s-au cheltuit sume fabuloase. România este „cap de listă” la vaccinurile împotriva Covid nefolosite. Statul nostru ar urma să mai primească încă 39 de milioane de doze de vaccin, deși acestea depășesc în mod evident numărul locuitorilor din România, dar și necesitățile reale de imunizare. Ancheta procurorilor europeni vizează atât modul în care Comisia Europeană ar fi realizat achiziția centralizată de vaccinuri, cât și achizițiile făcute ulterior de diverse țări de la Comisie.

De la debutul campaniei de vaccinare(decembrie 2021), în România au intrat milioane de doze de ser anti-Covid. Potrivit afirmațiilor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, au expirat două milioane de doze și au fost aruncate la gunoi. Prin urmare, banii publici au fost irosiți. O estimare simplă arată că aproape șase milioane de euro s-au dus pe ”apa sâmbetei” și, din păcate, aceeași „destinație” vor avea și cei pentru următoarele doze de vaccin anti-Covid.

România a plătit o sumă fabuloasă pentru doze aruncate la gunoi. Cine e de vină?

Fostul premier al României, Florin Cîțu, în mandatul căruia s-au cumpărat dozele de vaccin anti-Covid, susține că nu a putut decide în niciun fel stocul vaccinurilor, ci contractele au fost impuse de Comisia Europeană, prin președinta  Ursula von der Leyen. Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îl contrazice și susține că putea trimite direct o notificare cu necesarul de doze.

„A existat o solicitare expresă care se referea la livrările din anul 2022 şi 2023, a existat un interval de câteva zile în care puteam să spunem da, dorim sau nu dorim sau puteam cel puţin să încercăm să spunem ceva. Urmare a acestei aprobări tacite – nu am avut niciun fel de intervenție practic noi – s-a semnat acel document care stipula că pentru 2022 şi 2023 se va achiziționa o cantitate de 39 de milioane de doze”, a explicat Alexandru Rafila, la România TV. 

Dacă statele membre UE se fac vinovate de achiziția excesivă a vaccinurilor anti-Covid, vor stabili procurorii de la Parchetul European, conduși de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă de la DNA. Cu toate acestea, o punere sub acuzare sau chiar o condamnare nu are nicio eficiență dacă nu se va recupera prejudiciul imens creat de guvernele din UE.

Citește și: Despăgubiri de aproape 11 milioane de dolari, în favoarea a 500 de lucrători din sistemul american de sănătate. Ei au refuzat să se vaccineze anti-Covid

Articolul precedent„Doliu” pentru Justiție. Deciziile Curții Constituționale nu vor mai fi obligatorii. George Simion, liderul AUR a „descins” la Ministerul Justiției
Articolul următorFirea: ”Primăria Capitalei a primit mai mulți bani în timpul administrației Nicușor Dan decât în timpul mandatului meu de primar general”
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”