sursă foto: Biblioteca Națională

Disputa pe cea mai valoroasă bibliotecă din țară a început cu ani în urmă, iar o primă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție(ÎCCJ) este în favoarea statului român. Mai exact, instanța a hotărât definitiv că Biblioteca Batthyáneum rămâne în proprietatea  Bibliotecii Naționale și nu va fi retrocedată Bisericii Unitariene Maghiare.

“Respinge recursul declarat de reclamanta Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia împotriva sentinţei nr. 153/2018 din 4 iulie 2018 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă”, se arată în minuta  instanţei supreme.

Cu toate acestea, pe masa judecătorilor europeni a ajuns o cerere, prin care România este pârâtă pentru încălcarea dreptului fundamental la proprietate.

Oficialii Bisericii Unitariene Maghiare au confirmat, pentru Ziarul de Investigație(zin.ro) că sesizarea va fi analizată, în prima fază, de Marea Cameră a CEDO.

“Refuzul de a retroceda clădirea, naţionalizată sub dictatura comunistă, şi colecţia nepreţuită pe care o conţine, este o legitimitate a confiscării ilegale. Această decizie nu este doar o pedeapsă, prin care este încălcată legea, împotriva bisericii noastre surori romano-catolice, ci şi un mesaj îngrijorător pentru celelalte confesiuni maghiare din Transilvania”, este comunicatul oficial al Bisericii Unitariane Maghiare.

Dispută pe cea mai valoroasă bibliotecă din țară. Cazul a ajuns la CEDO

Cea mai mare nemulțumire a reprezentanților Bisericii Maghiare este legată de colecţia ştiinţifică, fondată de episcopul romano-catolic Batthyány Ignác. În opinia lor, România nu are niciun aport în acest sens și vor cere magistraților europeni să reanalizeze cronologia înființării acestei instituții de cultură.

Biblioteca Batthyáneum a fost donată Transilvaniei  de episcopul  Batthyany Ignac, în 1798, informează Academia Română, parte în proces. După Unirea de la 1918, imobilul și donațiile de carte au intrat în administrarea Episcopiei Romano-Catolice. Ulterior, în anul 1961 a fost Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, în prezent Bibliotecă Naţională a României.

Precedent judiciar pentru toate imobilele din Transilvania. Istoria e de partea României”

Reprezentanții Academiei Române susțin că decizia ÎCCJ nu ar trebui să ne ia rpin surprindere, câtă vreme istoria e de partea noastră. Se face referire la Tratatul de la Trianon care menționează: noul stat( n.r în cazul de față România) devine legitimat prin voința poporului. Astfel, îi revine în posesie tot ce a fost luat în tutelă de fostul stat maghiar.

Subliniem că, Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, stabilește definitiv frontierele Ungariei statele vecine: Austria, Iugoslavia, România și Cehoslovacia.

De ce este Biblioteca Batthyáneum o bijuterie culturală

Cea mai prețioasă piesă a instituției este  Codex-ul, cel mai cunoscut  manuscris medieval occidental anluminat.  Conține un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810, scris cu cerneală aurită

Biblioteca Batthyaneum, filiala din Alba Iulia a Bibliotecii Naționale a României, reprezintă un simbol pentru cultura română, dar și un reper fundamental pentru cultura europeană. Deși Biblioteca Batthyaneum a beneficiat de o atenţie deosebită din partea Bibliotecii Naţionale a României, din păcate, statutul juridic al acesteia a amânat anumite direcţii de dezvoltare. Sunt cele  legate atât de digitizarea colecțiilor, cât și de introducerea clădirii într-un proiect de reabilitare.

Sperăm ca această decizie să fie de bun augur și să reprezinte începutul unei noi etape de dezvoltare în viața Bibliotecii Batthyaneum”, au explicat reprezentanții Bibliotecii Batthyaneum.

Articolul precedentPSD îl avertizează pe Cîțu să nu-și cumpere „fotoliul de șef al partidului”
Articolul următorGeorge Simion – simpatizant Fidesz și acest Viktor Orban al României
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”