Sursă foto: www.g4media.ro
Sursă foto: www.g4media.ro

Fidesz nu e tocmai partidul care să reprezinte un model de democrație sau de garantare a drepturilor individuale.

În Ungaria actuală, cele mai noi ”îmbunătățiri” au fost creșterea anti-semitismului, limitarea libertății presei, îndepărtarea (înceată, dar sigură) de valorile europene, accentul pus pe creșterea natalității și refuzul de a accepta comunitatea LGTB.

Viktor Orban se apropie, din ce în ce mai mult, de imaginea Conducătorului Suprem. Legea pumnului în gură e la ordinea zilei. Libertatea individului, egalitatea, toleranța – nu sunt cuvinte pe care să le auzi foarte des. Nici în Ungaria, nici de la Viktor Orban.

Ce se întâmplă la ei, în prezent, mie-mi pare că se aseamănă din ce în ce mai mult cu perioada de tristă amintire, de dinainte de `89, de la noi, din România.

”Pentru noi are o valoare de model însuşi Fidesz, deoarece susţine păstrarea rădăcinilor creştine ale Europei”

Asta a declarat George Simion, într-un interviu acordat publicaţiei maghiare ”Azonnali”.

Bine, știam deja că AUR se definește ca un partid de extremă dreaptă. Dar dacă idealul tău în viață este Ungaria de azi (și cum se va mai schimba ea, dacă Orban va continua să o conducă), nu știu cum te poți declara, în același timp, și ”patriot”.

Presupun că avem idei diferite despre ce înseamnă ”patriotism”.

Să-ți iubești țara, s-o ajuți să se dezvolte, să lupți pentru fericirea și libertatea cetățenilor ei.

Nu să iei drept model un stat care încearcă s-o tragă înapoi, în Evul Mediu. Nu să-ți dorești să limitezi o libertate câștigată cu sânge. Nu să spui ”stop” modernizării și reformelor, doar pentru că ai tu nostalgia verilor la țară, într-un sat uitat de lume. Nu s-o îndepărtezi (din nou) de Europa, doar pentru că ai tu impresia că drumul tău e ăla drept și corect.

Dictator nu e sinonim cu patriot. Iar Fidesz și Viktor Orban asta promit: dictatură.

Europa înseamnă ”unitate în diversitate”, nu idei de închidere a granițelor

Interesant e că George Simion spune, în alte discursuri și prin alte locuri, că e pro-Europa. Că vrea ce e mai bun pentru România și locuitori, aderând, în același timp, la valorile europene. Că nu are nimic de împărțit cu maghiarii (mai ales cu cei din România). Că e, de fapt, creștin, dar și deschis în gândire, în același timp. Că vrea ca toți românii să trăiască în pace, ca o mare și fericită familie. Că România e Europa.

Asta, în același timp în care distruge cruci în cimitirul din Valea Uzului. În care acuză comunitatea gay. În care dă vina pe Coaliție că ne vinde Europei. În care vrea Basarabia. În care se declară împotriva libertății femeilor de a face (sau nu avort). În care se declară fan Viktor Orban și Fidesz.

Ce să înțelegem de aici? Că e dual? Că amestecă ideologiile? Că are câte un discurs pregătit, pentru fiecare? Că se mișcă încet și încearcă să prindă orice vot care-i pică în raza vizuală? Că, dacă va aduna toate voturile alea de care are nevoie, ne va întoarce (mai ales la nivel de regim) la perioada de dictatură, de dinainte de Revoluție?

Bine, citindu-le programul politic, cred că nici ei nu știu exact prea multe. Decât că vor să ajungă acolo, indiferent de mijloace.

Articolul precedentDispută pe cea mai valoroasă bibliotecă din țară. Cazul a ajuns la CEDO
Articolul următorMemorandumul privind „România Educată”, aprobat de Guvern
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.