CEDO amendează România pentru scandalul de la MȚR, din 2013, când un grup de protestatari au oprit proiecția unui film LGBT

Asociația ACCEPT a intentat, la vremea respectivă, un proces împotriva României, acuzând autoritățile de lipsă de reacție, în urma incidentului în care proiecția unui film a fost oprită. Protestatarii au fluturat pancarte anti-gay, icoane și cruci

Foto: Pixabay.com

România a fost amendată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu suma de 59.000 de euro pentru că nu a luat atitudine împotriva celor care au întrerupt proiecția filmului cu tematică LGBT, „The kids are all right”, din cadrul evenimentului Luna LGBT, proiectat la Muzeul Țăranului Român, în 2013. Pelicula prezintă viața unei familii gay din Statele Unite ale Americii.

Asociația ACCEPT a deschis, la momentul respectiv, un proces la CEDO

Imediat după incident, asociația ACCEPT a deschis României un proces la CEDO, pentru încălcarea dreptului la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică. Așadar, CEDO a decis că țara noastră a încălcat articolele 14, 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică.

„Soluţia pe care a dat-o Curtea vine să confirme faptul că manifestări ale urii de tipul celor care au avut loc la MŢR, precursoare ale campaniei urii de la referendumul din 2018, nu pot scăpa neinvestigate şi nepedepsite. Cei care i-au mobilizat pe extremişti în 2013 au mers mai departe cu Iniţiativa de modificare a Constituţiei. Astăzi, o instanţă de rang european recunoaşte că autorităţile trebuie să aplice corect şi egal legea şi să nu se manifeste homofob. Hotărârea de astăzi este a doua pe care o dă Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ultimele 6 luni în legătură cu încălcarea drepturilor omului pentru comunitatea LGBTI din România. Este prima decizie împotriva României în care Curtea constată că autorităţile române nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale ca urmare a prejudecăţilor împotriva comunităţii LGBT. Ne întrebăm ce face statul român să îmbunătăţească viaţa persoanelor din comunitatea noastră?” a declarat Iustina Ionescu, avocată ACCEPT, potrivit comunicatului citat.

Toleranța la români

Articolul precedentGiovanni Brusca, liderul mafiot care a dizolvat un copil în acid, eliberat
Articolul următorIulian Bulai în lumea copiilor
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.