Sursa foto: Observator
Sursa foto: Observator

Partidul Social Democrat a transmis astăzi un comunicat, prin intermediul căruia se arată din nou – dacă nu a fost clar până acum, că formațiunea este „pro” modificării modului în care sunt percepute taxele și impozitele pe venituri.

De altfel, la începutul acestei luni, președintele PSD sublinia că țara noastră va ajunge la impozitare progresivă, intrând în rând cu celelalte state din lume. Nu prea curând însă.

România va ajunge la impozitare progresivă, cum este peste tot în lume. Anul acesta categoric nu. (…) Este normal ca cei cu venituri mici şi medii să nu creşti (impozitele – n.r.) ci dimpotrivă dă deduci din acele venituri, impozitul pe venit cei 10%”, explica Marcel Ciolacu.

Ce a dat ca sigur a fost faptul că după 1 iulie vor fi impozitate proprietățile în funcție de valoare, afirmând că urmează să fie discutate și alte măsuri. Acum, unele modificări par din ce în ce mai aproape.

PSD susține modernizarea sistemului fiscal care trebuie să fie construit pe valori precum corectitudine, echitate și solidaritate. Vrem să reparam un sistem de taxare debalansat, de care bogații profită, iar săracii plătesc.

De aceea, este nevoie atât de supraimpozitarea veniturilor bugetarilor de lux, cât și a pensiilor speciale, pentru a putea susține persoanele defavorizate, salariații cu venituri mici, familiile cu mai mulți copii, pensionarii, agricultura și firmele românești. Aceste categorii trebuie să fie ajutate prioritar de statul român!

Mai mult, credem că este perfect legitim ca și marile companii, cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, să susțină efortul comun pentru românii aflați în dificultate, printr-o contribuție temporară pentru sănătate și educație.
Doar prin solidaritate fiscală putem construi echitatea socială!
”, transmite PSD astăzi.

Cel mai probabil mesajul de mai sus vine ca urmare a unor declarații date tot astăzi de președintele PSD, într-o formă mai clară.

Noi am venit şi am prezentat că în acest moment în România este impozitată mult prea mult munca şi trebuie să găsim un echilibru şi cu impozitarea capitalului. (…) Cu alte cuvinte, de 30 de ani, povara impozitelor şi grosul impozitelor au rămas prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici şi mijlocii, şi trebuie găsit într-un fel un echilibru. (…) Filosofia a fost, e impozitarea capitalului, şi nu a muncii. (…)

Vom vedea în coaliţie cum avem discuţia, dacă se continuă această discuţie sau găsim alte variante. Rămân consecvent şi cred că ar fi fost corect, pe o perioadă limitată de timp, până trec toate aceste crize, să venim cu o astfel de abordare de impozitare a capitalului. Ar fi fost vorba să intre în vigoare cu 1 ianuarie, anul viitor”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Articolul precedentPuterea informației false și divizarea societății românești
Articolul următorUniunea Europeană versus Google, Facebook și Twitter