Andreea Moldovan a semnat ordinul prin care se modifică criteriile de carantinare

Pentru zonele metropolitate se au în vedere șapte criterii, între care numărul de teste (din ultimele 7 zile), rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor (inclusiv cele ATI), dar şi trendul în ultimele 14 zile, precum și numărul de cazuri din focare.

Ministerul Sănătății a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul – semnat doar de secretarul de stat în MS, Andreea Moldovan, fiind deja publicat în Monitorul Oficial. Potrivit acestui ordin, pentru zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste (din ultimele 7 zile), rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor (inclusv cele ATI), dar şi trendul în ultimele 14 zile, precum și numărul de cazuri din focare. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie.

Andreea Moldovan a declarat, la Digi24, că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori. „Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a spus Moldovan.

De altfel, încă din 22 martie a fost anunțată, public, intenția de a se modifica grila de carantinare.

„E un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lună, am avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare. Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste, n.r.), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”, a mai declarat Andreea Moldovan, la Digi24.

Andreea Moldovan (MS): „Două săptămâni de carantină națională ar face minuni”

Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial a fost publicat, marţi seară, Ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

„Art. I. — Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 22 iulie 2020, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(2) Criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale sunt prevăzute în anexa nr. 3 la prezentul ordin.”

2. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 9. — Anexele nr. 1—3 fac parte integrantă din prezentul ordin.”

3. După anexa nr. 2 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 3, având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Art. II. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, este ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit anexelor care fac parte din Ordin, pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se iau în calcul 7 criterii, punctajul care trebuie atins fiind de „minimum 60 de puncte”, în timp ce pentru restul zonelor se au n vedere 5 criterii, punctajul ce trebuie atins fiind de „minimum 70 de puncte”.  

Conform documentului, carantina zonală încetează la o rată de infectare care scade sub 3 la mie.

Ministerul Sănătății vrea schimbarea grilei de carantinare

Articolul precedentLa ce folosesc OIREP-urile? – Organizații de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor –
Articolul următorDe unde pleacă neînțelegerile din Guvern, potrivit liderului UDMR: „De fapt suntem cinci în coaliție, nu trei”