Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat miercuri dimineață, la DigiFM că în opinia sa o carantină națională, chiar și de numai două săptămâni, poate opri răspândirea Covid. Dar, totodată, este de părere că o astfel de decizie este greu de acceptat de români, mai ales prin prisma restricțiilor ce vin „la pachet” cu lockdown-ul, iar oamenii sunt sătui după mai bine de un an de restricții.

„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM.

Aceasta a precizat că termenul de „carantină” este unul destul de greu de acceptat de populație, o noțiune care sperie. „Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a mai adăugat Moldovan.

O decizie dificilă, greu de acceptat

Chiar dacă este o susținătoare a carantinării naționale, tocmai prin beneficiile pe care le-ar avea, Andreea Moldovan a precizat că motivul pentru care această variantă nu este acceptată, nici de colegii săi, este tocmai teama de constrângeri. „Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a mai spus secretarul de stat.

România, în carantină de noapte

România se află în carantina de noapte, încă din noiembrie 2020, cu restricții de circulație de la ora 22.00. Din 28 martie 2021, aceste măsuri se aplică diferențiat, în funcție de rata de infectare. Astfel, în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori este interzisă circulația în afara locuinței după ora 20.00, cu două ore mai devreme față de restul localităților. Măsura se va aplica și în localitățile în care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. De asemenea, magazinele vor fi închise de la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

Franța intră în carantină de noapte și închide toate școlile

Articolul precedentClotilde Armand: „Observ că unii angajați din Primăria Sectorului 1 au impresia că sunt în vacanță”
Articolul următorDaniel Ghiță nu este sigur de existența pandemiei, în România