Franța intră în carantină de noapte și închide toate școlile

Țara se află pe primul loc la numărul cazurilor de infectare Covid, respectiv pe locul 4 la numărul deceselor, la nivelul Europei

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat miercuri seară extinderea măsurilor de carantină pentru încă patru săptămâni, până pe 2 mai, dar și închiderea școlilor timp de trei săptămâni, în toată țara, acesta invocând îngrijorările provocate de al treilea val al pandemiei, relatează Le Figaro, citat de Hotnews. Până acum aceste măsuri erau doar pentru locuitorii din regiunea Paris.

„De sâmbătă seara (n.r. 3 aprilie) și timp de patru săptămâni, nu se va mai permite deplasarea într-un perimetru de peste 10 km, cu excepția cazului în care există un motiv imperios. Vom pierde controlul dacă nu facem acum asta”, a spus președintele Macron.

De altfel, francezii își vor putea alege locul de carantină de Paște. Fie că este vorba de o schimbare de regiune sau de o întoarcere în Franța dintr-o țară străină, va fi necesară o toleranță pentru călătoriile care vor fi făcute în acest weekend de Paște. Pe de altă parte, „controalele și sancțiunile” vor fi „consolidate pe drumurile publice pentru a limita adunările” și pentru „a controla consumul de alcool”.

„Cea mai bună soluție pentru a încetini răspândirea virusului”

Aceste reguli pentru întreg teritoriul prevăd o carantină de la ora 19.00 (ora locală), închiderea anumitor magazine și restricții de circulație. Două din cele trei săptămâni de închidere a școlilor vor corespunde vacanței de primăvară, măsură care va fi valabilă în toată țara, potrivit AFP. „Este cea mai bună soluție pentru a încetini răspândirea virusului”, a spus Macron, care a adăugat că Franța a reușit să păstreze școlile deschise timp de mai mult timp decât au făcut-o țările vecine. Acesta a precizat că vor rămâne deschise unitățile de învătâmânt doar pentru copiii ai căror părinți lucrează în domeniile esențiale.

„Părinții care vor trebui să aibă grijă de copiii lor și care nu pot lucra de la distanță vor avea dreptul la șomaj parțial”, a mai declarat Macron.

De la începutul pandemiei până pe 31 martie, în Franța au fost înregistrate 95.640 de decese (locul 4 la nivelul Europei) și 4.644.423 de cazuri de infectare cu boul coronavirus, fiind pe primul loc în această privință în rândul țărilor europene.

Noile restricții vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial

Articolul precedentTeodorovici asigură că după PSD nu mai urmează nimic: „FAKE NEWS despre mine”
Articolul următorPreședintele CJ Sibiu, care a participat la împădurirea fără mască alături de Turcan, e dezamăgită, dar va plăti amendă