Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Luptele şi criza umanitară din Ucraina se vor intensifica în următoarele zile, la peste două săptămâni de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, este anunțul făcut de către NATO.

„Vedem cu groază numărul tot mai mare de victime civile şi distrugerile necugetate comise de forţele ruse. Poporul ucrainean rezistă cu curaj şi hotărâre, însă următoarele zile vor aduce cel mai probabil o suferinţă şi mai mare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg i-a solicitat din nou preşedintelui Vladimir Putin „să oprească războiul, să retragă toate trupele şi să accepte diplomaţia”.

Jens Stoltenberg a respins acuzaţiile guvernului rus potrivit cărora SUA au administrat în mod secret laboratoare în Ucraina pentru dezvoltarea de arme biologice.

„Nu căutăm conflictul cu Rusia”

„Acum că au fost făcute aceste acuzaţii, trebuie să rămânem vigilenţi, deoarece este posibil ca Rusia însăşi să plănuiască misiuni cu arme chimice sub acest pachet de minciuni”, a mai precizat Jens Stoltenberg. Secretarul general al NATO a precizat că acest lucru ar echivala cu o crimă de război.

Stoltenberg a respins din nou apelurile făcute de Volodimir Zelenski, prin care a solicitat ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Secretarul general al NATO a subliniat că acest lucru ar însemna atacarea forţelor ruse.

„Acest lucru ar putea duce la o confruntare directă şi la o escaladare scăpată de sub control. Trebuie să punem capăt acestui război, nu să îl extindem” a subliniat el.

„NATO este o alianţă defensivă. Nu căutăm conflictul cu Rusia”, a mai afirmat Stoltenberg.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului apărării, Serghei Şoigu, să-i prezinte propuneri de redesfăşurări militare la graniţele de vest ale Rusiei, ca răspuns la consolidările NATO în Europa de Est.

„În ce priveşte întărirea frontierelor noastre vestice din cauza acţiunilor adoptate de statele NATO (…) aceasta necesită să fie studiată, vă cer să-mi pregătiţi un raport separat şi să-l prezentaţi. Pe baza discutării rezultatelor, vom adopta o decizie relevantă în viitorul apropiat”, i-a spus Putin ministrului apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei reuniuni televizate a Consiliului Securităţii Rusiei.

Ucraina vrea un sistem de garanţii similar celui al NATO

Articolul precedentMinistrul Marius Budăi anunță sprijin pentru firmele românești ale căror afaceri cu Rusia sunt afectate
Articolul următorSupermarketurile din România, apel către consumatori