Marius Budăi (captură video)

Companiile româneşti care au avut relaţii comerciale cu Rusia şi sunt afectate de sancţiunile internaţionale impuse acestei ţări ar urma să primească sprijin din partea Guvernului României. Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, angajații acestor companii ar urma să beneficieze de șomaj tehnic.

Ministrul Muncii, Marius Budai a anunțat că ministerul lucrează la un proiect de act normativ privind susţinerea acestor companii. Documentul ar urma să fie finalizat cel mai devreme săptămâna viitoare.

„Cei care, de exemplu, lucrează şi au contracte pe orizontală şi vor fi nevoiţi ca pentru o anumită perioadă să îşi închidă producţia, ar putea primi şomaj tehnic. Trebuie să luăm măsuri pentru oamenii aceia, să îi încurajăm pe investitori să nu facă concedieri, doar să intrăm într-un şomaj tehnic, cum a fost cu pandemia, dar nu în aceleaşi condiţii. Mi-aş dori să fie plata direct către angajaţi”, a declarat ministrul Marius Budăi.

El a mai precizat că nu are „informaţii reale” privitoare la numărul de firme afectate în urma războiului declanșat de către Rusia.

„Cu siguranţă vor fi, pentru că vor fi probleme şi pe lanţul de aprovizionare cu materie primă şi trebuie să preîntâmpinăm. Când vom ajunge în situaţia aceea, eu trebuie să am actul normativ în vigoare”, a adăuga Marius Budăi.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, proiectul de hotărâre privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. În situații deosebite, refugiații pot pleca din România cu chartere.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, după ședința de Guvern, că este vorba despre gratuităţi şi facilităţi în transportul feroviar, rutier, naval și aerian, pentru cei care nu cer azil în România.

În situații excepționale, la solicitarea Ministerului Afacerilor de Interne, se vor putea organiza transporturi gratuite ale celor care vor să părăsească România cu curse charter, acordul statului de destinație urmând să se transmită Ministerului Transporturilor, a spus Cărbunaru.

Florin Cîţu, avertisment legat de reformele prevăzute în PNRR

Articolul precedentRepublica Moldova, la un pas de a nu le mai putea oferi adăpost refugiaților ucraineni
Articolul următorNATO avertizează: Luptele din Ucraina se vor intensifica în următoarele zile