Florin Cîțu (captură video)

Există „24 de borne” care trebuie îndeplinite până la data de 31 martie, pentru ca România să poată beneficia de suma de 30 miliarde de euro alocate din fondurile PNRR. Anunțul a fost făcut de către președintele PNL, Florin Cîţu, care a explicat că este vorba despre adoptarea unor legi şi măsuri administrative.

„PNRR înseamnă 30 miliarde de euro pentru economia României. Nu există nicio scuză pentru nimeni. Acești bani trebuie să ajungă la români. Cine nu poate să facă reformele prevăzute în PNRR să spună acum. Și găsim oameni capabili”, a precizat preşedintele PNL, într-o postare publicată pe Facebook.

Florin Cîţu a afirmat că un număr de 12 măsuri trebuie adoptate ori realizate până la sfârşitul acestei luni.

Astfel, este vorba de intrarea în vigoare a legii de aprobare a programului național „Prima conectare la apă și canalizare, care trebuie realizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, intrarea în vigoare a legislației și a normelor de aplicare privind sistemul de tichete pentru lucrătorii casnici, care este în sarcina Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, lansarea de către Ministerul Energiei a unei proceduri de ofertare pentru proiecte de producție de energie din surse regenerabile (energie eoliană și solară), finalizarea de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a analizei opțiunilor privind arhitectura cloud-ului guvernamental. De asemenea, Ministerul Finanțelor ar trebui să operaționalizeze și să aprobe planul comun de acțiune al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al Inspecției Muncii pentru prevenirea și limitarea fenomenului de evaziune a muncii la gri sau la negru, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ar trebui să Instituie instrumentul financiar („fondul”) și adoptarea politicii de investiții a fondului iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale ar trebui să pună în aplicare modificările aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2.

O sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată până la ora actuală României, de la data aprobării și demarării implementării PNRR, respectiv de la 3 noiembrie 2021. Prima tranşă, în valoare de 1,8 miliarde de euro, a fost acordată în luna decembrie 2021. O a două tranşă, de peste 1,9 miliarde, a fost acordată în luna ianuarie.

Guvernul va aproba miercuri modul de organizare și funcționare a Comitetului de monitorizare a PNRR

Articolul precedentBrazii din jurul Bisericii Sfântul Mihail din Cluj au fost tăiați. Arborii aveau 120 de ani
Articolul următorOMS: Va exista o creștere a cazurilor de Covid-19