Ucraina vrea un sistem de garanţii similar celui al NATO

Anunțul a făcut joi de către ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba

Ucraina este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un ”sistem de garanţii similar celui al NATO”. Este anunțul făcut joi de către ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, după întâlnirea avută în Turcia cu omologul său rus Serghei Lavrov.

”Este ceva ce suntem dispuşi să discutăm”, a declarat Dmitro Kuleba. În urma întâlnirii nu s-au făcut progrese privitoare la deschiderea de coridoare umanitare şi nici în convenirea unei încetări a focului.

‘Este acum dovedit faptul că NATO nu este dispusă să acţioneze colectiv pentru a opri războiul şi a proteja civilii din Ucraina în faţa bombardamentelor Rusiei”, a declarat ministrul de externe ucrainean. El s-a referit la refuzul Alianţei de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

”Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (…) Ucraina este puternică, ea luptă”, a declarat Dmitro Kuleba. Ministrul ucrainean a precizat că Ucraina este dispusă să caute soluţii pentru o înţelegere cu Rusia.

Ministrul de externe ucrainean a acuzat Rusia de ”crime de război’, după ce miercuri un atac rusesc asupra unei maternităţi din oraşul asediat Mariupol s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi 17 răniţi.

„Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens. Am venit aici în primul rând din raţiuni umanitare, pentru evacuarea civililor. Dar Lavrov nu a vrut să promită nimic în această privinţă. Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul ”, a declarat Dmitro Kuleba , la finalul discuțiilor cu Serghei Lavrov.

0% TVA pentru legume şi fructe

Articolul precedentZelenski transmite un nou mesaj: Nu va mai rămâne nicio urmă din invazia rusă
Articolul următorEvacuarea civililor continuă. Volodimir Zelenski: „Știu că poporul ucrainean este deja în Uniunea Europeană”