Sursa foto: Facebook/ president.gov.ua

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat, joi noaptea, că aproape 100.000 de persoane au fost evacuate prin coridoarele umanitare, precizând că Mariupol și Volovaha sunt încă blocate din cauza trupelor rusești.

Liderul de la Kiev a decis să trimită un convoi de camioane la Mariupol cu medicamente, apă și mâncare pentru civilii rămași în oraș.

„Le sunt recunoscător şoferilor – oameni curajoşi, care au fost gata să ducă la capăt această misiune. O misiune foarte importantă. Dar invadatorii au început un atac cu tancuri exact în zona unde trebuia să fie acest coridor. Coridorul vieţii. Pentru oamenii din Mariupol. Ei au făcut asta în mod conştient”, a spus Zelenski, potrivit news.ro.

„Asta este teroare. Teroare evidentă. Lumea trebuie să ştie asta”

De asemenea, președintele ucrainean a declarat că Rusia a devenit un stat „terorist”, iar lumea trebuie să știe asta, făcând referire la atacurile constante asupra orașului Mariupol și uciderea mai multor civili. Mai mult, Zelenski s-a declarat îngrijorat după ce oficialii ruși a început să acuze armata ucraineană că dezvoltă arme biologice și că atacă Rusia.

„Asta mă îngrijorează, pentru că ne-am convins în mod repetat: dacă vrei să ştii planurile Rusiei, uită-te de ce îi acuză Rusia pe alţii (…)Ei au rupt Moldova de Transnistria, Georgia de Abhazia, Ucraina de Donbas şi Crimeea. Dar dau vina pe noi! (…) Suntem acuzaţi de atacuri asupra aşa-zisei paşnice Rusia. Şi acum ce?”, a declarat Zelenski.

Acesta a vorbit despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, afirmând că atât armata cât și poporul au „făcut totul ca să fie bineveniți acolo.”

„Acesta este testul final pentru Europa. Printre liderii statelor sunt cei care ne sprijină. Şi sunt şi cei care se sprijină doar pe ei înşişi. Dar vedem cum naţiunile din toate ţările europene ne tratează. Şi asta este cel mai important. Pentru că ştiu sigur – dacă oamenii ar decide asupra integrării noastre în UE, ei ar alege cu siguranţă poporul ucrainean”, a mai spus președintele ucrainean.

În încheierea mesajului său, acesta a spus că poporul ucrainean „este deja în UE”, iar pasul următor este ca politicienii să se obișnuiască cu acest lucru, „de preferat mai repede.”

Zelenski transmite un nou mesaj: Nu va mai rămâne nicio urmă din invazia rusă

Articolul precedentUcraina vrea un sistem de garanţii similar celui al NATO
Articolul următorVicepreşedintele SUA Kamala Harris vine în România. Capitala va fi blocată
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.