Fost ministru al Muncii, ex-liberala Violeta Alexandru încearcă să prezinte o altă față în problema valului de creșteri la facturile de energie electrică și gaze.

Aceasta subliniază că nu furnizorii sunt principalii vinovați, ci au tot existat decizii care au dus la situația prezentă, iar unul dintre vinovați ar fi chiar ministrul Energiei, Virgil Popescu. Același ministru care pune la zid acum furnizorii, în vreme ce ex-ministrul Muncii atrage atenția că până nu se va face o schimbare în conducerea Ministerului Energiei problema nu își va găsi rezolvare.

Într-o postare pe Facebook, Violeta Alexandru arată că totul a plecat de la faptul că producătorii de energie și gaze au mărit prețurile anul trecut, iar de aici s-a rostogolit „bulgărele”. Cu atât mai mult cu cât, subliniază aceasta, „Ministerul Energiei a pierdut un an, ignorând în continuare exploatarea resurselor naturale existente în România, Gazpromul (rușii) ajungând, în România, de la 10% în 2019 la o cotă de piață de peste 30%”.

Problema e de o gravitate extraordinară și se vede cu ochiul liber. Suntem în mijlocul unui dezastru. Cu cât stăm la Ministerul Energiei cu Popescu, cu atât ne apropiem de prăpastie. Cred că am fost prima care a spus acest lucru de la tribuna Parlamentului, încă din septembrie 2021.

Nu furnizorii sunt problema (nu sunt principala problemă), așa cum încearcă Ministrul Energiei, Popescu, să spună, ci problema a plecat de la producători – companii românești cu acționar Ministerul Energiei/statul. Se vedea de anul trecut (…). Nici nu era greu; de exemplu, pentru factura la energie, certificatele verzi care influențează, în parte, prețul la consumator au fost cumpărate de către CE Oltenia, târziu, la preț dublu față de când ar fi trebuit să le cumpere, așa că efectul imediat a fost că CEO a scumpit energia, aducând efecte în lanț. Imediat, au scumpit și celelalte companii producătoare. De exemplu, Nuclearelectrica a ridicat și ea prețul. Imediat și Hidroelectrica. De ce, întreb și eu? S-a scumpit apa?

Mă și mir că furnizorii (care nu sunt perfecți, foarte bine fac autoritățile că îi verifică și pe ei) își lasă reputația terfelită de Ministrul Energiei care sugerează că ei reprezintă principala cauză a scumpirii facturilor. E problema dânșilor dacă acceptă acest lucru cu mentalitatea că nu trebuie să se pună rău cu politicienii. De aceea suntem unde suntem, pentru că nu avem curaj.

Problemele se vor acutiza în lunile următoare. Noi acum am primit facturile pe anul trecut. Vor continua și după 31 martie când încetează plafonarea (făcută după prețurile mărite) și compensarea. Energie vom folosi și după martie. Centralele pe gaz vor fi folosite și după martie. Aceste scumpiri se vor vedea tot anul. Urmează semnarea unor noi contracte.

Sunt pentru companii producătoare românești puternice dar corecte. Își fac rău singure ascultând, cu obediență, politicienii sau purtând de grija anumitor interese. Mai devreme sau mai târziu, tot ceea ce nu este în regulă, se vede”, arată Violeta Alexandru.

Aceasta nu are neapărat soluții, ci tot promisiuni. Unul dintre demersurile la care s-a gândit aceasta este acela de a participa la lucrările comisiei constituite pentru analizarea situației, însă din „tonul” pe care îl folosește, Violeta Alexandru dă de înțeles că prezența sa nu poate fi dată ca sigură. Despre ceea ce ar putea face ca participant în această comisie, nicio vorbă:

„Voi cere Camerei Deputaților să îmi permită să fac parte din Comisia aceasta de anchetă pentru creșterea facturilor, pe care, culmea ipocriziei, au înființat-o PSD și PNL în toamna anului trecut. Ați auzit ceva de ea dacă tot s-a format? 15 parlamentari: 5 de la PSD, 4 PNL, 3 USR, 1 AUR, 1 UDMR și 1 Minorități.

Conduce PSD (Daniel Zamfir, un fost liberal trecut pe la ALDE și recuperat de PSD). Să vedem dacă mă acceptă. Toți cei care au avut un rol în ceea ce se întâmplă trebuie să fie audiați. În alte țări, parlamentele joacă un rol serios într-un asemenea moment”.

Articolul precedentMii de persoane au apelat la Telefonul Copilului, încă din primele zile ale lunii ianuarie
Articolul următorDrulă acuză o subfinanțare la CFR. „O frână abruptă pe lucrările de reînnoire”