Valeriu Stoica: „Moțiunea de cenzură, cronica unei morți anunțate”

Fostul lider liberal din perioada 2001-2002 consideră momentul de decădere al PNL încă din decembrie 2014, de la primul mandat de președinte al lui Klaus Iohannis

Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica susține că trecerea moțiunii de cenzură nu ar trebui să surprindă pe nimeni, fiind „cronica unei morți anunțate”, despre care se știa încă din septembrie, de la declanșarea crizei politice. Mai mult, că acest lucru era de așteptat încă din decembrie 2014, după câștigarea primului mandat de președinte a lui Iohannis. De altfel, în opinia sa, acela era momentul în care PNL trebuia să înceapă cu adevărat reforma partidului.

„Aş putea zice că se ştia că aşa va fi din decembrie 2014, pentru că atunci preşedintele PNL de la acea dată, Klaus Iohannis, a câştigat alegerile prezidenţiale – victoria nu a fost a lui, nici a PNL, au avut un merit oarecare şi PNL, şi Iohannis în acea campanie, dar victoria a fost a cetăţenilor României, a alegătorilor. Fără mobilizarea exemplară a alegătorilor în acel moment, preşedinte ar fi fost Ponta, nu Iohannis – aşadar exista o datorie a PNL şi a preşedintelui Iohannis faţă de aceşti alegători”, a afirmat Valeriu Stoica, în emisiunea „În fața ta” de la Digi 24.

Oameni mediocri la conducerea PNL

De asemenea, fostul lider liberal a precizat că în loc să înceapă reforma PNL în acel moment, „pentru că avea autoritatea morală, Klaus Iohannis să demareze această reformă, a permis ca la conducerea PNL să existe oameni mediocri, a fost un interimat fără niciun fel de autoritate, nu s-a început reforma internă în PNL. Mai mult decât atât, în loc să se dea timp pentru această reformă, în decembrie 2015 s-a recurs la formula Cioloş, Cabinetul de tehnocraţi care practic a fost până la urmă perceput acel guvern ca fiind guvern PNL, deşi nu a fost aşa”, a mai spus Stoica, adăugând că PSD şi-a făcut jocurile, iar PNL a pierdut acel an tocmai din lipsa capacității de a face acea reformă.

Stoica și-a continuat analiza pe istoria recentă a PNL și consideră că liberalii, după trei ani de opoziție în care nu au reușit să se reformeze. „A fost cu totul evacuată infrastructura intelectuală a PNL. Un partid care nu mai are o infrastructură intelectuală puternică nu e un partid, este o structură decerebrată”, a afirmat Stoica, subliniind și faptul că liberalii au făcut în 2019 o greșeală care i-a costat destul de mult anul trecut – instaurarea Guvernului PNL în loc de a-i lăsa pe social democrați să își ducă mandatul până la capăt și astfel PSD nu ar mai fi câștigat cle mai multe mandate de parlamentari la alegerile din 2020.

Oficial. Guvernul Cîțu a fost demis, cu 281 de voturi

Articolul precedentCîmpeanu: „Şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online”
Articolul următorRaluca Prună vede un „guvern politic de largă coaliție” ca soluția pentru ieșirea din criza politică