Schimbari climaterice
Schimbari climaterice. Sursa foto; stropdear.ro

 Localitățile afectate de inundații din România vor avea posibilitatea să-și rezolve problemele apărute, cum ar fi cele legate de eroziunea solului, erodarea malurilor apelor, cu ajutorul banilor europeni. Acest lucru se va putea concretiza datorită faptului că România va beneficia, în perioada 2025-2032, de suma de 6,6 miliarde de euro care vor proveni din aşa-numitul Fond pentru Climă. Fondul este destinat „pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice”, a informat eurodeputatul PNL, PPE Gheorghe Falcă, potrivit presshub.ro.

Oficialii europeni speră ca în acest fel să se reducă nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit europarlamentarului PPE

Din păcate, statul român a alocat în ultimii 31 de ani fonduri insuficiente pentru rezolvarea acestei probleme, care a devenit aproape una cronică. Nici la capitolul soluții statul român nu a excelat, inundațiile afectând în fiecare an zone importante din țară, oficialitățile centrale sau județene declarându-se de cele mai multe ori neputincioase. Și localitățile unde există poluare industrială ar putea beneficia de aceste fonduri puse la dispoziție de către Uniunea Europeană.


„În comisia pentru transport și turism (TRAN) am votat Avizul pentru Fond, ul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, la care am lucrat în calitate de raportor al PPE. România va primi în jur de 6,6 miliarde de euro, fonduri destinate gospodăriilor vulnerabile ca o consecință a creșterii prețului combustibililor și pentru a reduce consumul direct de combustibili fosili, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”,  a comunicat Gheorghe Falcă.

Ce prevede Pactul Verde European

Perioada de implementare inițială a proiectului propusă de Comisia Europeană, care a fost 2025-2032, s-a modificat, fiind prelungită cu doi ani de zile. „La inițiativa mea am solicitat prelungirea implementării acestor fonduri până în anul 2034 pe de o parte și derularea finanțării cu 2 ani mai devreme, din 2023. Această propunere a fost sprijinită de toate grupurile politice din Comisia TRAN. Tranziția ecologică va avea un impact semnificativ asupra gospodăriilor vulnerabile, micro și întreprinderilor mici și utilizatorilor vulnerabili ai transporturilor, care cheltuiesc o mare parte a veniturilor lor pentru energie și transport. Sprijinul financiar al Uniunii pentru aceste grupuri este esențial pentru succesul general al Pactului verde și pentru acceptarea socială a măsurilor de tranziție climatică, prin urmare salut propunerea Comisiei de a înființa acest fond. Vom cere o schimbare profundă de la actorii din industriile noastre, prin urmare succesul acestui Pachet se va baza pe capacitatea sa de a fi realist și echitabil din punct de vedere social, fără a destabiliza economia”, a mai comunicat eurodeputatul Gheorghe Falcă.

 Potrivit europarlamentarului, Pactul Verde European, aşa-numitul European Green Deal, prevede reducerea cu 50% a emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul Uniunii Europene, până în anul 2035, dar şi eliminarea totală a acestor emisii până în anul 2050.

Condițiile meteo nefavorabile au dus la anularea evenimentului ”Străzi deschise” din București

Articolul precedentȘeful ISCIR cerea mită câte 1.000 de euro lunar subalternilor pentru nu-i demite
Articolul următorInstanţa a decis demolarea unei biserici ridicate fără autorizație. ÎPS Teodosie: ”Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”