Într-o rezoluție votată, miercuri, la Congresul Partidului Popular European, România, Croația și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a putea face parte din spațiul Schengen.

De asemenea, după această rezoluție este așteptată decizia de aderare, ce urmează să fie adoptată în cadrul Consiliului.

”Locul Bulgariei, al Croației și al României este în Spațiul Schengen, mai ales acum, când ne confruntăm cu numeroase provocări umanitare și de securitate la frontierele UE”, se arată în textul rezoluției, informează G4media.ro.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: „România a dovedit că este un partener de încredere şi consecvent”

Cu toate acestea, pentru ca România să adere la Schengen este nevoie de unanimitate în Consiliul Justiției și la Afacerile Interne. Rezoluția semnată astăzi este doar un act de voință politică al celui mai mare grup politic din Parlamentul European.

Reamintim că la jumătatea lunii mai, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat că țara noastră ar trebui să facă deja parte din Spațiul Schengen datorită modului în care s-a mobilizat și a primit refugiați din Ucraina.

„România a dovedit că este un partener de încredere şi consecvent, atât la nivelul UE, cât şi în relaţia cu vecinătatea estică. Contribuţia noastră substanţială la gestionarea situaţiei de criză generate de războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei a evidenţiat şi mai mult potenţialul acţiunii noastre şi rolul nostru în plan regional”, a declarat Bogdan Aurescu în acea perioadă.

Totodată, și ministrul de Interne Lucian Bode a spus, în urmă cu câteva zile, că România trebuie să fie primită în spațiul Schengen.

Citește și articolul: Premierul polonez Mateusz Morawiecki: „Suntem alături de România în ambiţia ei de a intra în zona Schengen”

Articolul precedentAgent Green, despre pădurile din România: ”Munți întregi sunt goi, goi”
Articolul următorDragoș Tudorache: Adio USR, dar rămâne… europarlamentar, „să treacă țara prin crizele următorilor ani”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.