Sursa: Facebook

Dacă tot și-a luat bocceluța și a plecat din USR la un pic peste un an de când intrase în partid ca urmare a fuziunii decise de PLUS, europarlamentarul Dragoș Tudorache s-a simțit dator astăzi să și explice motivul.

Probabil foștii membri ai PLUS au așteptat mai întâi ca Dacian Cioloș să dea primele explicații legate de demisia din USR, precum și vestea înființării unui nou partid, chiar dacă totul a fost ținut aproape la secret până în ultima clipă.

În ceea ce îl privește pe Tudorache, care a prins un mandat de deputat în Parlamentul European din partea PLUS în 2019, acesta a expus un pic cam prea pe larg factorii care aparent l-au făcut să se decidă de unul singur să părăsească USR.

Europarlamentarul consideră cumva că pierdea timp și energie dacă ar fi decis să rămână în USR, un partid care bate pasul pe loc de… 8 luni, după cum a aproximat. Și, chiar dacă Tudorache îi este deja alături lui Cioloș în noul proiect politic, a arătat că nu are vreo intenție să se „lupte” cu foștii săi colegi, ci afirmă că ar putea să îi ajute chiar.

Nu are Tudorache critici doar pentru USR, ci pentru societate, în general. Societatea politică. Una peste alta, important este că Dragoș Tudorache se simte pregătit ca în Reper, fără a explica exact cum, „să treacă țara prin crizele următorilor ani”.

Trăim momente istorice, tulburi, cu provocări și priorități fără precedent în ultimii 80 de ani și niciun partid politic actual nu pare capabil să cuprindă această realitate. Am avut o criză COVID, urmată de un război, iar suprapunerea acestor două cataclisme socio-politice schimbă radical fața lumii. Vom avea o deteriorare a nivelului de trai în România și în lume, vom avea o tranziție energetică dură, avem deja o criză climatică în plină desfășurare și un foarte posibil nou război rece, care ne va situa la granița dintre o lume autocratică, construită în jurul Rusiei (și foarte probabil al Chinei), și o coaliție a democrațiilor lumii.

Nici un partid din România, inclusiv USR, nu înțelege ce se întâmplă la nivel european sau internațional. Nici un partid din România, inclusiv USR, nu conectează corect societatea și economia românească la fluxul de schimbări permanente și rapide cu care se confruntă întreaga Europă. Discursul politic românesc este limitativ și deseori falsifică realitatea, pentru a servi unui scop electoral de moment. Discutăm de mulți ani problema justiției, care ar fi trebuit rezolvată de la integrarea europeană, de la cazul Năstase, Voiculescu sau Dragnea.

Funcționăm anacronic și defazat de parametrii care cresc prețurile la nivel național și nu înțelegem transformările sociale pe care le traversează restul continentului. Temele importante sunt tratate superficial și traduse la nivelul unui școlar de clasa a doua. Nici un partid din România, inclusiv USR, nu vorbește despre aceste lucruri, nu inițiază cu societatea o dezbatere despre viitorul spre care ne îndreptăm. Eu, unul, nu am auzit, iar aceste realități cer răspunsuri și soluții politice.

E nevoie de oameni, de idei și de proiecte care să aducă o altă abordare în pregătirea țării pentru anii care vin.
Și ajung la USR. Suntem în opoziție de mai bine de opt luni. Faptul că nu am fost în stare să generăm o soluție de guvern din umbră, prin care să facem o opoziție articulată la coaliția PNL-PSD (de altfel, și ea incapabilă să răspundă la nevoile imediate și de termen lung ale societății) este un simptom foarte grav al blocării la vârf a partidului. Mai mult decât atât, ideea de a aborda formarea unei astfel de echipe învârtindu-ne în aceeași sferă a oamenilor loiali „grupului” este și ea simptomatică pentru logica greșită pe care funcționează acum partidul.

Partidul este dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor și împiedică partidul să articuleze soluții și politici serioase. De dragul lor, al membrilor, aș fi putut să mai stau. Opțiunile erau să dau mâna cu cei despre care cred că fac rău partidului, să plutesc într-o zonă de neimplicare și să pretind că va fi bine sau să lupt. Evident că primele două opțiuni îmi sunt străine, la nivel structural și principial. Iar lupta internă ar fi dus la mai multă toxicitate și ar fi distrus complet proiectul politic (apropo de cei care ne acuză pe noi acum că vrem să rupem sau să distrugem USR). Rămân în USR mii de oameni minunați care merită nu doar respectul, dar și sprijinul nostru atunci când e nevoie de el.

Nu vrem să facem din USR un adversar politic, chiar dacă unii dintre cei ale căror acțiuni ne-au adus la această decizie vor decide să ne atace. Ce îmi doresc eu este să ne concentrăm energia pentru a reconstrui o bază serioasă de resurse pentru țară. Oameni, idei, proiecte – ancorate în marile jocuri globale și europene pe care le vedem și le înțelegem foarte bine acum cu perspectiva din Parlamentul European și pe care vrem să construim un proiect politic care să treacă țara prin crizele următorilor ani”, se arată în postarea scrisă de Tudorache pe Facebook.

În încheiere, rămâne comentariul unui internaut: „Păi hai, dă-ți demisia din PE dacă ai (…). Dar n-ai bineînțeles”.

Articolul precedentPPE a decis: România este pregătită pentru spațiul Schengen
Articolul următorSe interzic țigările electronice. Care este planul autorităților