Plata cu cardul
Plata cu cardul. Sursa foto: Romaniatv

Impozitele, taxele şi amenzile pot fi plătite de români direct online, cu cardul, legea fiind promulgată de Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial. Potrivit legii, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituţiile şi autorităţile publice vor fi obligate să accepte şi plata cu carduri efectuată online a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor.

Termenul de implementare a acestor sisteme este de maxim 6 luni de la data intrării în vigoare a acestei legi.

O persoană juridică care realizează activități de comerț de bunuri cu amănuntul sau cu ridicata sau efectuează prestări de servicii care este deja dotată cu POS sau cu alte sisteme moderne de încasare are dreptul să renunțe la aceste obligații dacă timp de doi ani consecutivi nu atinge plafonul de 50.000 euro. O persoană juridică ce desfășoară comerț cu amănuntul sau cu ridicata sau realizează prestări de servicii nu a depășit plafonul de 50.000 euro în anul anterior, dar depășește acest plafon în exercițiul curent, trebuie să utilizeze aceste sisteme de încasare cu trimestrul următor celui în care s-a depășit plafonul. Cursul de schimb pentru calcularea plafonului este cursul BNR comunicat în data de 31 decembrie al anului anterior.

Noutatea normativă constă în faptul că se extinde această obligație și pentru autoritățile publice. Ca modalitate de plată pot fi acceptate și carduri preplătite.

„Începând cu data prezentei legi autoritățile publice, așa cum sunt reglementate de Legea finanțelor publice, au obligația să încaseze de la cetățeni/contribuabili prin intermediul cardurilor de credit/de debit sau preplătite sau prin intermediul terminalelor POS sau prin alte facilități moderne de încasare sumele reprezentând tarife, contribuții, amenzi, dobânzi, penalități, impozite, taxe, etc. Anterior exista această obligație doar pentru operatorii economici de servicii de utilități publice și instituții publice.

Persoanele juridice ce desfășoară activități de comerț cu amănuntul sau ridicata, respectiv realizează prestări de servicii ce au realizat anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro au obligația să se doteze cu terminale POS sau alte soluții moderne prin care să accepte carduri de debit sau credit, plăți electronice sau carduri preplătite. Noutatea constă în obligația de a accepta la plată carduri preplătite.

Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, respectiv instituțiile și autoritățile publice ce încasează tarife, impozite, taxe, contribuții, amenzi sau alte sume ce li se cuvin au obligația să accepte încasarea sumelor printr-un sistem electronic de plată la distanță/online. Termenul de implementare a acestor sisteme este de maxim 6 luni de la dată intrării în vigoare a acestei legi”, a explicat consultantul financiar Adrian Benţa.

Marcel Ciolacu cere revizuirea Constituției

Articolul precedentJurnalist ucrainean: ”Al Treilea Război Mondial a început. Moldova e o țintă pentru Rusia”
Articolul următorCâștigătorii premiilor Pulitzer 2022. Jurnaliștii ucraineni au primit premiul pentru curaj