Foto: Digi24

Raed Arafat, șeful DSU, s-a arătat optimist în privința evoluției epidemiologice, numărul de noi cazuri, deși încă ridicat, este în scădere, precizând că suntem în faza de „platou”, mai mult, acesta a explicat faptul că relaxarea restricțiilor depinde foarte mult de situația din perioada imediat următoare. Totodată, secretarul de stat din MAI a afirmat că „nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acum cu valul trecut”, chiar dacă a fost atins recordul absolut al pandemiei, pe 1 februarie fiind înregistrate 40.018 cazuri de infectare. Astfel, dacă facem o comparație între lunea trecută și lunea aceasta sau marțea trecută cu aceasta, se vede o tendință de descreștere, pe 8 februarie fiind confirmate peste 19.300 de cazuri.

„La acest moment, am început să scădem. Încă există o cifră importantă zilnică, încă există un număr totuşi important de cazuri în terapie intensivă. Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Deci acest lucru depinde de evoluţie.

Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de terapie intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv”, a declarat Raed Arafat, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Arafat a subliniat că acestea ar putea fi luate înainte sau la momentul încheierii noi perioada a stării de alertă, în jur de 6 martie, dar că totul depinde de evoluția epidemiologică. „Decizia este la un nivel mai înalt, adică nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, bineînţeles, pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a mai spus Arafat.

Potrivit raportării CNSU, de astăzi, au fost confirmate 26.466 de noi cazuri de infectare, în timp ce în secțiile de ATI se află internate 1.146 de persoane.

La nivelul României, media națională a incidenței cumultate din ultimele 14 zile este de 19,88 cazuri la mia de locuitori, pe „podium” aflându-se municipiul București, cu 36,09 cazuri la mie, urmat de Timiș, cu 29.08 la mie și Cluj, cu 29,39 cazuri la mia de locuitori.

Noi măsuri de relaxare. Se permite accesul tuturor persoanelor în supermarketurile din malluri

Articolul precedentCărbunaru: „Nu trebuie să ne aşteptăm la introducerea de noi taxe”
Articolul următorBOR, delimitare clară față de AUR-ul lui George Simion