Dan Cărbunaru (captură video)

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu precizări în urma afirmației făcute de ministrul Finanțelor, care vrea să pună, deocamdată, în dezbatere publică modificarea Codului Fiscal în vederea introducerii de noi taxe, printre acestea fiind și „taxa pe lux”. Potrivit lui Cărbunaru, premierul Ciucă a clarificat deja faptul că nu vor exista noi taxe, nu înainte de consltări cu mediul de afaceri și cu societatea civilă.

„Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început faptul că nu vor exista noi taxe, înainte să aibă loc consultări cu cei cărora li se adresează acele taxe. Consistenţa dialogului de până acum şi seriozitatea cu care a fost această formula de respect şi interacţiune, fie că ne referim la sindicate, fie că ne referim la patronate, în general mediul de afaceri. Această seriozitate este autentică. Din această perspecitvă nu trebuie să ne aşteptăm la introducerea de noi taxe, înainte ca acestea să fie discutate cu partenerii sociali şi eventual aşezate din timp pe agenda publică. Iniţiativele sigur că pot fi discutate. Unele dintre ele sunt menite până la urmă şi pentru a genera dezbatere publică. De altminteri, în acest an, nu a fost introdusă nicio taxă nouă”, a explicat Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Precizarea lui Cărbunaru vine după ce, miercuri, Adrian Câciu a declarat într-un interviu acordat Hotnews că dorește modificarea Codului Fiscal, la jumătatea anului 2022, astfel încât acesta să intre în vigoare de la începutul lui 2023, dar după ce va exista o dezbatere cu toate părțile implicate. Prin noile taxe pe care și-ar dori să le implementeze sunt cele legate de proprietăți, dând exemplu acelor persoane fizice care au chiar și 10 apartamente, precum și a celor care au mai mult de două mașini. „În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a 3-a mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape (10 blocuri pe persoană fizică cred că e ceva), Capitala ar câștiga 16 miliarde lei”, a declarat Adrian Câciu, subliniid că pentru a doua mașină și-ar dori o taxare graduală.

Grindeanu, despre taxa pe lux: “Tot ce se vorbește la televizor sunt povești”

Articolul precedentPădurile României, complet ignorate: banii europeni există, dar politicienii refuză orice investiţie
Articolul următorArafat anunță revenirea la normalitate, poate chiar de luna viitoare