Raed Arafat, șeful DSU, a anunțat, într-o conferință de presă, joi, că se va permite accesul tuturor persoanelor în malluri și centrele comerciale, cu condiția să se asigure o suprafață de patru metri pătrați pe persoană, iar numărul cărucioarelor de cumpărături să fie limitat la numărul de persoane permis.

De asemenea, secretarul de stat a declarat că hotărârea CNSU nu reprezintă măsuri de relaxare, ci este vorba de unele ajustări.

„Un alt aspect de ajustare este permiterea accesului tuturor persoanelor în interiorul operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare de bază situaţi în centrele şi parcurile comerciale, dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în şi din acestea, cu asigurarea unei suprafeţe de minim patru metri pătraţi raportat la suprafaţa, la numărul maxim de persoane care pot avea acces”, a precizat Raed Arafat, potrivit stiripesurse.ro.

Mai multe țări din Europa relaxează restricțiile

Totodată, Guvernul a aprobat joi, 3 februarie, certificatul verde cu doza booster pentru călătoriile în statele membre UE. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat că măsura adoptată nu va afecta valabilitatea certificatului cu două doze în țară. Astfel, acest document va putea fi în continuare folosit în restaurante, magazine și la evenimente.

 „Dacă au trecut 270 de zile este necesară doza de booster. (…) Vizează doar partea de călătorii în UE, nu afectează modul cum funcționează societatea în interiorul țărilor membre”, a explicat Baciu. De asemenea, valabilitatea certificatului digital a fost prelungită până la sfârșitul anului 2022.

Totodată, a fost prelungit termenul în care PLF poate fi completat înainte de a intra în țară, de la 24 de ore la 72 de ore. Formularul poate fi completat și după 24 de ore de la intrarea în țară. De asemenea, s-a redus și valoarea amenzilor, respectiv pragul minim a scăzut de la 2.000 de lei, la 500 de lei.

Reamintim că din 1 februarie, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoarea măsura conform căreia certificatul verde este valabil doar cu trei doze de vaccin, dovada treceri prin boală sau test PCR negativ.

Europa relaxează sau chiar ridică restricțiile anti-Covid

Articolul precedentMihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș: „Singura prioritate este ca timişorenii să nu stea în frig”
Articolul următorExclusiv. Un procuror s-a transformat în apărătorul unui medic suspect de ucidere din culpă(?) Tragedia unei mame care se luptă cu „Sistemul” de Justiție din România(I)
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.