Vasile Dîncu: „Militarii nu au pensii nesimțite și nici nu au pensii foarte mari”

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, ține să sară în apărarea categoriilor profesionale pe care le are în „subordine”, în ceea ce privește sistemul de pensii.

Potrivit social democratului, în ministerul său nu există „pensii nesimțite”, ba chiar sunt cazuri în care s-au produs nedreptăți, pe care va încerca să le corecteze.

Declarațiile au fost făcute aseară, la Digi 24, unde ministrul nu a vorbit totuși în cifre sau statistici, ci a povestit mai mult despre percepția pe care și-a format-o acum și care, conform acestuia, este cea corectă. Cu toate acestea, ministrul Apărării a arătat că există o categorie care s-ar încadra la „pensii nesimțite”, anume magistrații militari.

Și eu am crezut la început, ca și jurnaliștii, neocupându-mă de sistemul de apărare înainte, că militarii au pensii mai mari. Nu e adevărat! (…)

Militarii nu au pensii nesimțite și nici nu au pensii foarte mari. Nu am acum o statistică la mine, am văzut niște statistici, m-a preocupat. Se respectă, evident, o ierarhie a funcțiilor din armată, dar nu sunt pensii foarte mari.

Singurele pensii care sunt din zona militară și care ies din serie, care sunt pensii mari – sigur, date conform legii – sunt cele din zona justiției militare: judecători, procurori militari. Dar aici, ca și la cei civili, există o altă grilă”, a explicat ministrul Dîncu.

Ministrul a arătat, pentru sursa citată, că a descoperit „și pensii de 1.500 de lei, pensii chiar de 1.000 de lei, pentru oameni care au avut vechime mai puțină în armată sau care au ieșit la un moment dat, pentru că au fost scoși oarecum obligatoriu, pentru că s-a reformat armata după intrarea în NATO”.

Nu se știe dacă a descoperit pentru că a căutat sau s-a întâmplat fortuit, cert este că Dîncu a rămas pe ideea sa: „Nu cred că sunt pensii nesimțite sau pensii foarte mari și acestea sunt vârfurile”, a punctat ministrul, cu referire la sumele de 9.000 – 10.000 de lei – ale generalilor care au avut funcții foarte mari.

Însă, din ce a subliniat Vasile Dîncu, inclusiv în ministerul pe care îl conduce sunt discrepanțe și inechități, care trebuie rezolvate. „Sunt multe nedreptăți în sistemul acesta, s-au făcut legi peste legi și încercăm anul acesta să aducem un pic de coerență la sistemul de pensii. Nu este normal ca pe același grad, pe aceeași funcție, un om care a ieșit la pensie acum 10 ani să aibă o pensie de trei ori mai mică decât unul care iese la pensie acum.

Ideea pe care am avut-o noi și pe care o continui eu – și sper să o realizez în scurt timp, în anul acesta adică – este să facem un sistem unitar de salarizare și un sistem de pensii care să fie omogen și unitar pentru toți pensionarii. Olguța Vasilescu a făcut o lege, care nu a fost însă aplicată până acum. Văd că se reia această lege și se va aduce până la urmă la actualizare. (…)

Nu cunosc foarte bine, dar și cei care au făcut legea, care au lucrat la această lege au lucrat rațional, în funcție de posibilitățile PIB-ului și de prognoza PIB-ului. Eu cred că procentul acela de 40 la sută putea fi atins și poate fi atins în doi – trei ani, nu cred că se poate atinge direct în acest moment”, a mai declarat Vasile Dîncu, pentru sursa citată.

Articolul precedentCodrin Ștefănescu îl consideră „vinovat” pe Liviu Dragnea”: „A ținut morțiș ca România să fie a românilor!”
Articolul următorMinistrul Cîmpeanu nu își dorește revenirea la școala online