Dîncu vine cu explicații după ce a umblat cu masca „sub acoperire”

Regretă că nu a prezentat-o jurnaliștilor, pentru a nu deveni subiect de dezbatere în spațiul public

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a fost dat de exemplu pentru „așa nu” în privința obligativității măștii chirurgicale sau FFP 2, așa cum prevede Hot CNSU și care a intrat în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, în contextul valului 5 al pandemiei, dar mai ales al prezenței tot mai crescute a tulpinii Omicron.

Concret, de la acea dată sunt interzise măștile textile, care mai mult au scop estetic decât de protecție, însă Dîncu pare să nu fi ținut cont de aceste măsuri, iar duminică s-a afișat cu o mască neagră, ce avea imprimat tricolorul românesc pe ea. În urma amplelor discuții ce au invadat spațiul public, ministrul MApN și-a justificat gestul printr-o postare făcută pe Facebook. Mai mult, acesta s-a arătat neinspirat că nu și-a prezentat masca jurnaliștilor și astfel nu ar mai fi fost subiect de dezbarere.    

„Cu privire la discuțiile din spațiul public referitoare la tipul măștii de protecție pe care am purtat-o, duminică, 9 ianuarie, pe timpul ceremoniei din Portul Militar Constanța, doresc  să lămurim cât se poate de clar situația: Masca pe care am purtat-o este compusă dintr-o mască standard de tip chirurgical, peste care a fost aplicat un strat textil, așa cum vedeți în fotografia de mai jos. Regret faptul că nu am avut inspirația de a o prezenta jurnaliștilor prezenți la ceremonie, pentru a evita discuțiile ulterioare. Montarea celor două măști a fost realizată în regie proprie, de către echipa mea de asistenți, care mi-a propus această soluție”, a scris Vasile Dîncu

De altfel, acesta a afirmat că respectiva masca „se încadrează în totalitate în standardele de protecție în vigoare”, dar că în același timp s-a decis să renunțe la model, tocmai pentru a nu mai crea niciun fel de confuzie. O decizie înțeleaptă, având în vedere dificultatea cu care ar trebui să se facă verificarea acestora, „în teren”, mai ales de la distanță, că e destul de neplăcut să îți scoți mască și să arăți că „pe dos” este una chirurgicală.

Întrebat cum va fi făcută verificarea măștilor, Lucian Bode a afirmat că polițiștii și jandarmii nu au nevoie de indicații, ci de lege. „Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a precizat Lucian Bode.

Cu mască (textilă) sau fărăr, amenda rămâne usturătoare, de până la 2.500 de lei, ministrul de Interne susținând că nu s-a umblat la cuantumul amenzii în cazul folosirii unor măști neconforme.  

Bode anunță că nu s-a umblat la cuantumul amenzii în cazul folosirii unor măști neconforme

Articolul precedentȘofer condamnat la închisoare cu executare pentru dare de mită, polițiștii care i-au luat banii încă se judecă
Articolul următorUSR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară din cauza prețului la energie