USR solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară din cauza prețului la energie

„Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor”, a transmis Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii

Deputatul USR, Cristina Prună, a anunțat solicitarea convocării Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea unor soluții reale de sprijinire a populației și firmelor în contextul crizei prețurilor la energie. Prună, care este vice președinte al Comisiei pentru industrii și servicii, dar și membru în Comisia parlamentară de anchetă pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețului gazelor naturale și energiei electrice, susține că Legea de plafonare și compensare a facturilor, promovată de PNL și PSD, „nu ajută consumatorul casnic, neglijează marii consumatori de energie și creează piedici pentru noi investiții în energie regenerabilă”.

De asemenea, deputatul afirmă că în baza acestei legi, bine intenționate, dar greu de pus în aplicare, „în ultimele două luni milioane de români fie au primit reduceri derizorii de 2-3 lei în factură, fie nu au primit nimic. Asta în ciuda faptului că prețurile au fost și compensate și plafonate”, a scris deputatul USR Cristia Prună pe contul său de Facebook.

De altfel, Cristina Prună a menționat faptul a avertizat încă din toamnă, de la dezbaterile acestei inițiative legislative, „că legea va crea probleme și am venit atunci cu soluții reale pentru reducerea TVA-ului, eliminarea accizei și suspendarea certificatelor verzi din facturi, precum și ajutoare reale pentru întreprinderile românești. Cu actuala lege, consumatorii casnici nu văd un impact real în prețurile pe care le plătesc și nu sunt protejați. Vedem cum industria României se închide și cum mii de oameni ajung în șomaj tehnic în plină iarnă. Nu mai este timp de pierdut cu discursuri sterile la televizor”, a mai scris Cristina Prună.

Totodată, deputatul a expus și propunerile pe care USR le ia în calcul în vederea sprijinirii concrete a consumatorilor, casnici sau non-casnici.  

Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, și eliminarea accizei pe energie electrică.

Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale.

Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

Cristina Prună, Facebook

În opinia deputatului USR, aceste măsuri ar avea un efect direct în factură fără birocrație și fără praguri artificiale. „Legea de plafonare și compensare aflată acum în vigoare creează o iluzie mincinoasă pentru consumatori cu privire la prețul real al energiei și gazelor naturale. Trebuie să acționăm acum pentru protejarea consumatorilor de energie prin declanșarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului”, a concluzionat Cristina Prună.

Compensarea facturii la gaz se va face la nivel unei treimi din aceasta

Compensarea se aplică pentru clienții casnici care au contracte de furnizare de gaze naturale cu un preț al gazelor naturale mai mare decât prețul de referință de 125 lei/MWh, luat în calcul în cadrul schemei de compensare. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul gazelor naturale.

Captură Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021

Compensarea se determină prin calcularea unei cote procentuale din valoarea consumului de gaze naturale, reprezentând 33% din această valoare. Însă pe toată perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, consumul să nu depășească 1.100 metri cubi.

În privința plafonării la energia electrică, prețul final facturat al acesteia este de cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh, iar valoarea unitară a compensației 0,291 lei/kWh, dar nu mai jos de 0,68 lei/kWh cu toate taxele incluse.

Ministrul Energiei, nemulțumit de furnizorii de energie

Articolul precedentDîncu vine cu explicații după ce a umblat cu masca „sub acoperire”
Articolul următorArafat, despre valul 5. „Se caracterizează printr-un număr mare de cazuri”