Live: USR PLUS și AUR își citesc moțiunea de cenzură în plenul Parlamentului

„Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent”

Începând de la ora 16,00, în plenul reunit al celor două Camere, ar trebui citită cea de-a doua moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Florin Cîțu, aceasta fiind depusă de USR PLUS și AUR. Pentru moment, au fost discuții aprinse pe seama ordinii de zi, prin care ar trebui să fie stabilit „calendarul” moțiunii.

Documentul, intitulat „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”, a avut un parcurs greoi până la momentul citirii. De la depunerea moțiunii de cenzură, pe 3 septembrie, Birourile Permanente Reunite ale celor două Camere au fost convocate de patru ori (pe 3, 4, 6 şi 7 septembrie) în vederea stabilirii calendarului dezbaterii moţiunii de cenzură, care însă nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de şedinţă. De altfel, decizia de depunere a moțiunii a venit ca urmare a demiterii unilaterale a ministrului Justiției, Stelian Ion, pe data de 1 setembrie, lucru considerat de USR PLUS ca o încălcare a protocolului de guvernare.

Guvernul Cîțu nu (mai) are legitimitate politică

Potrivit textului moțiunii de cenzură, România este condusă în acest moment de un guvern, „care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România”, se arată în document.

Mai mult, semnatarii moțiunii de cenzură au afirmat că Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, „că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor. Acest lucru este inadmisibil!”, au mai tranmis reprezentanții USR PLUS și AUR.

Procedura pentru dezbaterea moțiunii de cenzură

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Conform articolului 93 din Regulamentul activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Votul asupra moţiunii de cenzură este secret, cu bile, şi se exercită în prezenţa a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

CCR are ultimul cuvânt: dezbaterea și votul moțiunii, amânate

Articolul precedentPrefecții și subprefecții USR PLUS, demiși de Cîțu
Articolul următorEvoluția lui Iohannis: De la ”urmăresc cu atenție și cu un pic de îngrijorare” la ”ne aflăm într-o situație complicată”