Nereguli grave la Casa Națională de Asigurări de Sănătate: rețete medicale de sute de mii de lei eliberate pe numele morților sau bolnavilor internați în spital

Acestea sunt constatările în urma controlului efectuat de către Autoritatea de Audit.

Sute de mii de lei au fost decontați pe medicamente pentru morți sau persoane internate în spital, a scos la iveală un audit realizat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în anul 2020, potrivit defapt.ro. Constatările aparțin Autorității de Audit, condusă de avocatul Dan Vlădescu, numit în această funcție în 2017, cu susținerea PSD-ului condus de Liviu Dragnea, care a prezentat la Parlament un raport. Președinte al CNAS era în anul 2020 Adela Cojan, susținută de PNL, ea fiind înlocuită în anul 2021 pentru un timp de Adrian Gheorghe, susținut de USR. După ce acesta a fost destituit, liberala a revenit la conducerea instituției.

Ploaie de nereguli privitoare la eliberarea rețetelor medicale

Sinteza „constatărilor misiunilor de audit la autorităţile şi instituţiile din administraţia publică centrală pe anul 2020” cuprinde și un control la CNAS, unde s-au descoperit o serie de nereguli. Astfel, la nivelul central a CNAS s-au descoperit rețete de medicamente, servicii medicale (clinice și paraclinice) și de dispozitive medicale pe numele unor persoane decedate, în valoare de 146 mii lei, prescripții și servicii medicale pentru pacienți internați în aceeași perioadă în regim de spitalizare continuă, în sumă de 113 mii lei.

La nivelul caselor județene, a fost validat ă și decontată suma de 298 mii lei, în mod nelegal, banii reprezentând servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale pentru persoane care figurau decedate la dată prestării acestor servicii. De asemenea, a fost validată și decontată suma de 157 mii lei, în mod nelegal, reprezentând servicii medicale raportate de alți furnizori de servicii medicale, pentru persoane (pacienți) care figurau internate în spital, în regim de spitalizare continuă. Mai mult, milioane de lei s-au acordat sub formă de compensare a unor rețete unor persoane care nu aveau acest drept.

Auditul a mai scos la iveală că, la unele case județene, s-a acordat angajaților, în mod nelegal, stimulentul de risc în cuantum de 2.500 lei brut/lună/persoană

Suma astfel pierdută s-a ridicat la 2,1 milioane de lei. În 2020, la izbucnirea pandemiei de coronavirus, Guvernul a decis acordarea unui stimulent de risc de infectare cu COVID, în valoare de 2.500 de lei brut pe lună.

Controalele au mai scos la iveală eliberarea de rețete medicale cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor unor persoane care nu făceau parte din categoria pensionarilor cu drept de decontare a acestora, în sumă de 154 mii lei. La casele județene , s-a validat și decontat suma de 1.629 mii lei, în mod nelegal, reprezentând prescripții medicale în regim de compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor, către persoane care nu erau pensionari care puteau beneficia de decontarea acestora.

Un pod din Neamț s-a rupt. Acesta a fost inaugurat în urmă cu doar 6 luni

Articolul precedentClotilde Armand, din nou în plin scandal administrativ. Consilierii locali din Sectorul 1 l-au chemat pe prefectul Toni Greblă, deoarece oamenii riscă să rămână fără apă caldă de la 1 iulie
Articolul următorPoliția a aplicat o dublă sancțiune participanților de la un priveghi care au pus muzică la maximum