Sursa: captura video

Un agent şef principal de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, fost șef de post în comuna Fărcaşele, a fost trimis la închisoare prin sentință judecătorească, după ce a fost prins în flagrant cu o mită de 750 de euro.

Fapta acestuia datează din decembrie 2020, anul acesta polițistul fiind condamnat definitiv la 4 ani, 10 luni și 20 de zile închisoare.

Agentul șef principal de poliție a fost trimis în judecată sub control judiciar în urmă cu un an, reținându-se că, sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie 2020, a pretins de la o persoană pe care o cerceta într-un dosar penal suma de 750 euro, pentru a dat o soluție favorabilă, de clasare, care să fie apoi confirmată și de procuror. Banii au fost primiți pe 17 decembrie 2020, când inculpatul a fost surprins în flagrant de către organele de urmărire penală în plină stradă, în faţa domiciliului mamei denunţătorului.

Inițial, fiind întrebat asupra motivului pentru care a primit banii, polițistul a declarat că această sumă reprezintă preţul unui autoturism pe care urma să îl achiziţioneze martorul denunţător pentru ca, ulterior, să recunoască că suma de bani a fost primită în legătură cu un dosar care s-a aflat în instrumentarea Postului de Poliţie Fărcaşele.

Prima sentință în dosar a fost pronunțată în aprilie 2022 la Tribunalul Olt, iar luna aceasta a devenit definitivă, după ce Curtea de Apel Craiova a respins apelul „ca nefondat”:

Condamnă pe inculpatul Militaru Gheorghe, în prezent aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar, la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de Luare de mită. Condamnă pe inculpatul Militaru Gheorghe la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de Trafic de influenţă. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 10 luni şi 20 de zile, în total va executa pedeapsa de 4 ani, 10 luni şi 20 de zile închisoare, în regim de detenţie.

Interzice inculpatului ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – funcţionar public civil cu statut special în sensul art. 1 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

Interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta – funcţionar public civil cu statut special în sensul art. 1 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Scade din pedeapsa aplicată inculpatului Militaru Gheorghe perioada reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la data de 17.12.2020 la 10.03.2021. Constată că suma de 750 euro identificată asupra inculpatului Militaru Gheorghe cu ocazia organizării activităţii de constatare a infracţiunii flagrante a fost restituită martorului denunţător Văduva Daniel Cosmin.

Obligă inculpatul Militaru Gheorghe la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care suma de 8.000 lei avansată în faza de urmărire penală)”.

Articolul precedentMinistrul Budăi s-a pozat cu sindicaliștii din Sănătate după protestele acestora și a promis că îi susține
Articolul următorCTP: „Doi plagiatori se află în fotoliile de premier și ministru ai României. Și își folosesc funcțiile pentru a împiedica sancționarea lor ca hoți”