Sursa: Facebook

Ultima „rundă” de proteste anunțate și puse în practică de sindicaliștii din Sănătate s-a încheiat cu poze și promisiuni.

După cele trei zile de proteste organizate de Federația SANITAS la sediile PNL și PSD, membrii Biroului Operativ al Federației SANITAS anunță că social democrații, prin vocea ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, le-au promis că îi au în vedere.

Astfel, SANITAS arată că au fost primiți de ministrul Muncii și Cristian Vasilcoiu, secretar de stat, la sediul PSD, unde „au fost analizate revendicările pentru susținerea cărora peste 5.000 de membri au demonstrat pe străzile Bucureștiului”, iar Budăi le-a făcut o promisiune fermă: „s-a angajat să susțină” principiile înaintate de către Federație.

Protestele au avut loc timp de trei zile, între 6 și 8 februarie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, și se pare că ușa le-a fost deschisă sindicaliștilor doar de PSD. După cum detaliau aceștia, revendicările țin de creșterea veniturilor salariaților din din acest sector cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei, declanșarea negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, precum și asigurarea unei finanțări corecte și suficiente pentru instituțiile medicale și de asistență socială.

Întregul parcurs de redactare și aprobare a noii legi a salarizării se va face cu consultarea partenerilor sociali. În acest sens, Ministrul Muncii – Dl. Marius Budăi ne-a asigurat că a transmis deja către Ministerul Sănătății adresa prin care solicită consultarea partenerilor sociali pentru redactarea proiectului legii salarizării pe segmentul sănătate.

Niciun salariat din sănătate și asistență socială nu va avea pierderi de venituri odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Legea va avea în vedere corectarea inechităților apărute ca urmare a nepunerii în aplicare, în totalitate, a legii 153/2017.

Noua lege a salarizării personalului bugetar va fi construită în așa fel încât toți salariații din sănătate și asistență socială vor avea creșteri de venituri.
În ceea ce privește revendicarea privind creșterea veniturilor tuturor salariaților din sănătate și asistență socială părțile au convenit ca în perioada imediat următoare să aibă loc întâlniri și consultări pentru identificarea de soluții tehnice privind rezolvarea acestei revendicări.

În acest sens Federația Sanitas va înainta propuneri care să permită creșterea veniturilor membrilor săi de sindicat ținând cont atât de constrângerile din PNRR cât și de impactul bugetar pe care creșterea economică a României l-ar putea suporta.

Pentru asigurarea finanțării corecte și suficiente a unităților sanitare și celor de asistență socială pentru întregul an, vor urma întâlniri și discuții cu Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate având din partea reprezentanților PSD aflați astăzi la întâlnire promisiunea că vor găsi soluții pentru continuarea optimă a activității în aceste unități”, anunță SANITAS promisiunile cu care au plecat de la sediul PSD.

Articolul precedentMinistrul Tanczos Barna, sigur: „Nu s-a discutat nicio secundă scoaterea UDMR de la guvernare”
Articolul următorÎnchisoare cu executare pentru un șef de post din Olt, prins cu mită de 750 de euro