Sursa: Sanitas

Federația SANITAS anunță că săptămâna aceasta Consiliul Național a decis calendarul acțiunilor de protest, pichetarea urmând a se desfășura trei zile consecutiv, săptămâna viitoare.

În urmă cu două săptămâni, aceeași Federație anunța că va declanşa forme de protest „în toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector”, iar „acțiunile de protest vor fi organizate și desfășurate gradual, în baza și conform noii legi a dialogului social”.

Potrivit SANITAS, revendicările sunt creșterea veniturilor cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei, precum și declanșarea, de urgență, a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Nu ar fi prima dată când sindicaliștii anunță pichetări, pe care le și pun în practică, pe aceleași considerente. Spre exemplu, în vara anului trecut sindicaliștii au anunțat un protest de amploare, pentru a „forța” respectarea Legii salarizării și continuarea dialogului social. De altfel, chiar luna trecută Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federația SANITAS, a pichetat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Seria acțiunilor de protest pe care SANITAS o deschide săptămâna viitoare va continua până la soluționarea revendicărilor și la îmbunătățirea semnificativă a situației membrilor noștri de sindicat.

În zilele de 6, 7 și 8 februarie 2023, în intervalul orar 10.00 – 14.00, membrii SANITAS vor fi în Piața Victoriei pentru a cere public guvernanților să-și respecte obligațiile legale față de angajații din SĂNĂTATE și din ASISTENȚĂ SOCIALĂ. Atât timp cât cei aflați la putere ignoră nevoile reale ale celor două domenii, regulile elementare ale dialogului social și drepturile lucrătorilor, SANITAS va protesta folosind toate formele și instrumentele legale, inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector.
Revendicările Federației SANITAS din România sunt:

  • Creșterea veniturilor tuturor salariaților din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei.
  • Declanșarea, de urgență, a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.
  • Asigurarea unei finanțări corecte și suficiente pentru instituțiile medicale și de asistență socială”, a transmis Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS.
Articolul precedentPetre Daea este sigur că „există oferte care asigură nevoia de hrană a românilor şi preţurile sunt preţuri de respect”
Articolul următorCiolacu, despre alegerile locale: „Cel mai bun candidat, nu doar de la PSD, ci de la toate partidele, va fi Gabriela Firea”