Sursa foto: federatiasanitas.ro

Sindicaliștii au anunțat un protest de amploare, miercuri, în Capitală, unde sunt așteptați peste 10 mii de participanți. Printre principalele revendicări ale sindicaliștilor sunt respectarea Legii salarizării și continuarea dialogului social, informează news.ro.

Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, a declarat că în ultimii ani, cei de la putere au încălcat sistematic Legea salarizării prin blocarea creșterilor salariale.

„Decizia a lovit în categoriile de angajaţi cu cele mai mici salarii din sistem: infirmieri, brancardieri, îngrijitori, personal TESA, personal auxiliar, personal tehnic etc. De cel puţin patru ani, guvernanții alimentează inechitatea generată de calcularea sporurilor în sistemul de sănătate şi în cel de asistenţă socială”, a declarat Bărăscu.

Sindicaliștii cer aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Totodată, președintele Federației SANITAS a mai precizat că majoritatea categoriilor profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul de acum patru ani.

Mai mult, același mod de calcul se aplică și pentru celelalte tipuri de sporuri: cel de noapte, pentru zilele de sâmbătă și duminică și în zilele libere de la stat, dar și plata gărzilor.

De asemenea, sindicaliștii au anunțat că nu cer nimic în plus față de ce prevede legea.

„Este o încălcare gravă a principiilor de drept al muncii. Dacă ai un salariu de bază în plată, toate celelalte drepturi salariale trebuie să se raporteze la el! Nu cerem nimic în plus faţă de ce prevede legea! Vrem ca oamenilor pe care îi reprezentăm să li se recunoască valoarea muncii şi să fie trataţi corect şi echitabil din punct de vedere salarial”, a concluzionat Leonard Bărăscu.

Potrivit comunicatului transmis de Federația Sanitas, între orele 10-11 va avea loc adunarea publică în Piața George Enescu, de unde vor porni spre Piața Victoriei, iar la ora 12:00 începe manifestația, în fața Guvernului României.

Sindicaliștii cer eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială și asigurarea finanțării voucherelor de vacanță de la bugetul de stat pentru angajații din Sănătate.

Citește și articolul: Sindicaliştii SANITAS, protest spontan în faţa Guvernului

Articolul precedentPreședintele Consiliului Fiscal: ”Sistemul fiscal a devenit un șvaițăr”
Articolul următorCTP, după concedierea de la Digi 24: ”Dacă nu ești la televizor, nu prea mai ești folositor”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.