Sursa foto: Spotmedia.ro

Zeci de sindicaliști ai Federației SANITAS au participat vineri, 17 decembrie, la un protest spontan în fața Guvernului. Ei susțin că aproape 80 de mii de angajați din sistemul sanitar și sistemul de asistență socială nu vor beneficia de majorările salariale prevăzute în lege.

Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, a spus că acele creșteri de „100 de lei, iar la unii de 10 lei”, sunt un fel de pomană oferită de Guvernul României.

„Credeam că vom avea un dialog social normal (cu acest Guvern, n.r.) un dialog social diferit faţă de cel făcut de domnul Cîţu şi de blocările salariale de anul trecut. Însă a apărut această ordonanţă, care ar trebui votată în această dimineaţă, în care salariile nu se aliniază la anul 2022, cum s-a scris acum 4-5 ani de zile, când s-a dat ordonanţa 153 privind salarizarea”, a spus Leonard Bărăscu, relatează news.ro.

Președintele SANITAS, despre „pomana” Executivului: „Mi se pare un pic crud”

Totodată, Bărăscu a solicitat Executivului condus de Nicolae Ciucă să reia dialogul cu organizația sindicală în cel mai scurt timp. El a mai spus că angajații din sistemul sanitar au fost, în această perioadă dificilă, „eroi și martiri”.

„Acest Guvern ar trebui măcar să repare şi să refacă dialogul social cu sindicaliştii. Dar nu, ei au venit cu nişte completări indecente, de prost-gust, şi atunci colegii mei au zis că dacă la ora 10.00 Guvernul vrea să voteze ordonanţa, la ora 9.00 vor fi cu pancarte în faţa Guvernului.”, a spus Bărăscu.

Mai mult, președintele SANITAS a mai precizat că s-a ajuns la o limită și nu se mai poate continua cu „atâtea lucruri proaste și urâte.” El a mai susținut că există o problemă serioasă privind sporurile, care se calculează la anul 2018.

„Deocamdată nu ne-au fost acordaţi banii din 2021. (…) Mai este şi problema sporurilor, care se acordă şi se calculează la anul 2018. Deci dacă are un spor de 10% acesta nu e raportat la zi, ci e raportat la anul 2018′, a menţionat Leonard Bărăscu.

Președintele Federației SANITAS a mai adăugat că nu este exclus ca sindicaliștii să protesteze chiar în ziua de Crăciun împotriva Executivului.

„Dacă astăzi nu se modifică nimic, atunci nu ştiu dacă, în ziua de Crăciun, o să facem o surpriză tuturor membrilor Guvernului, inclusiv domnului prim-ministru sau chiar domnului preşedinte, cu care o să încercăm marţi să avem o întâlnire’, a concluzionat Leonard Bărăscu.

Criza sanitară din România continuă. Medicii amenință cu demisia în bloc

Articolul precedentKelemen Hunor, despre pensiile speciale: ”Nicăieri nu se acceptă ca pensia să fie mai mare decât salariul”
Articolul următorTanczos Barna: „Unul dintre motivele poluării este deplasarea cu mașina”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.