Foto: Ziarul Național
Foto: Ziarul Național

Sistemul de pensii speciale ar trebui rediscutat, pentru că nu este corect ca pensia să fie mai mare decât ultimul salariu, este de părere Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a declarat, în exclusivitate pentru DigiFM, că este necesară o ședință de Guvern unde să fie discutate pensiile magistraților, punctând că aceștia se pensionează mult prea devreme, la 51 de ani, pentru a se reangaja, mai târziu, în sistem.

Principala problemă rămâne acorderea de pensii speciale magistraților

Cea mai mare parte a discuției se duce în direcția magistraților, unde într-adevăr sunt pensii care sunt mai mari decât salariul – ultimul salariu. Pe de-o parte. Pe de altă parte, posibilitatea să ieși la pensie la 50 de ani, la 51 de ani, să primești pensia specială, apoi, să lucrezi undeva în sistem, iarăși e o chestiune discutată”, a declarat Kelemen Hunor.

Făcând referire la principiul contributivității, președintele UDMR a menționat că acest lucru trebuie discutat, ca în orice stat din lume.

Hunor a precizat că există categorii socio-profesionale care, în timpul serviciului public, au restricții, interdicții și incompatibilități.

De asemenea, liderul UDMR a explicat faptul că statul român trebuie să stabilească o serie de reguli pentru magistrați, militari și politicieni.

Dar, nicăieri nu se acceptă ca pensia să fie mai mare decât salariul. Deci, asta ar fi abordarea corectă, dar pentru acest lucru trebuie să ai curaj și trebuie să ai și un stat puternic”, arată Kelemen Hunor.

Sistemul de pensii speciale trebuie rediscutat: foștii europarlamentari rămân vocali, dar nu renunță la pensie

Referitor la foștii europarlamentari, Hunor este de părere că aceștia rămân dor ”zgomotoși” cu privire la subiectul pensiilor speciale.

Apropo, foștii comisari europeni, foștii europarlamentari, când vin acasă în frunte cu Dacian Cioloș, sunt foarte, foarte zgomotoși, legat de pensiile speciale. Când se întorc la Bruxelles, n-am auzit nicio inițiativă că vor să renunțe la pensia specială legată de fosta funcție de comisar european sau de deputat, eurodeputat”, a spus Kelemen Hunor.

Articolul precedentSalariile profesorilor vor fi majorate cu 8%
Articolul următorSindicaliştii SANITAS, protest spontan în faţa Guvernului
Jurnalist full-time / Pesimist part-time