Sursa: irinel-popescu.ro

Directorul Centrului de Chirurgie Generală si Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București, Irinel Popescu, a fost trimis în judecată într-un alt dosar, de această dată sub acuzația de dare de mită.

Mita despre care fac vorbire anchetatorii ar fi trebuit să ajungă chiar la procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care îl cercetau într-o cauză pentru care a fost deja trimis în judecată.

Potrivit unui punct de vedere publicat pe Facebook, medicul consideră că totul este doar o înscenare și transmite că așteaptă ca instanța să facă lumină. Spre deosebire de ceea ce comunică procurorii anticorupție, Irinel Popescu face vorbire despre mai multe dosare „aflate în instrumentarea organelor de urmărire penală” și spune că nu a oferit bani sau alte foloase:

Este regretabilă toată această campanie concertată de discreditare a valorilor românești din medii precum educațional, cultural, medical, juridic, academic șamd., sau a mediului de afaceri cu capital românesc.

Este regretabil că, în Romania anului 2021, în anumite cauze, unicul scop al procesului penal, respectiv aflarea adevărului într-o cauză penală, este deturnat în favoarea unor interese obscure ce nu au corespondent în valorile unui stat democratic. (…)

Situația de fapt prezentată mass-mediei este trunchiată, contrară realității, menită doar să inducă în eroare opinia publică inclusiv prin titlul pompos al informării respectiv: „Trimitere dare de mită soluționare dosar DNA”. În realitate, dosarul ce a făcut obiectul acestui comunicat reprezintă o înscenare pusă la punct extrem de minuțios de către reprezentanții DNA, fiind relevant că opinia publică și reprezentanții mass-media să cunoască faptul că subsemnatul NU am promis, NU am oferit și nici NU am dat vreunei persoane o sumă de bani sau alte foloase, pentru a obține soluții favorabile în dosarele aflate în instrumentarea organelor de urmărire penală.

De altfel, acest dosar a fost deschis după ce în dosarul în care eram cercetat (cauză redeschisă după ce se dispusese de către un procuror DNA o soluție de neîncepere a urmăririi penale față de subsemnatul), toți experții, inclusiv expertul DNA, au concluzionat că, în calitate de președinte al CNAS, am respectat întocmai legea, iar alegațiile privind presupusa faptă de abuz în serviciu erau vădit nefondate.

Desigur, pentru că nu a convenit acuzării, expertiza a fost anulată iar subsemnatului i s-a realizat această înscenare. De asemenea, „încercările” amintite în ultima parte a comunicatului nu au fost realizate de subsemnatul, ci dimpotrivă de către reprezentanții DNA care au încercat cu ardoare să formuleze acuzații de natură penală împotriva subsemnatului, acuzații care frizează ridicolul.

Nu este de neglijat nici împrejurarea în care acest dosar a fost trimis în judecată, având în vedere că la data de 6 decembrie 2021, la termenul stabilit în cadrul dosarului ce are ca obiect presupusele infracțiuni de abuz în serviciu și luare de mită, a rezultat că DNA a mințit instanța de judecată când a fost întrebată dacă a colaborat cu SRI în dosarele ce mă vizau.

Dintr-o altă perspectivă, tot instanța va stabili dacă organele statului au acţionat cu bună sau cu rea-credinţă, dacă au fost urmate procedurile legale pentru astfel de situaţii, dacă a existat vreo ipotetică faptă, dacă a existat vreun mobil ascuns, dacă au existat presiuni sau constrângeri, de orice fel”.

Pe de altă parte, din ce detaliază DNA, îngrijorat că lucrurile nu ieșeau tocmai bine în dosarul în care era cercetat atât pentru luare de mită cât şi pentru abuz în serviciu, medicul ar fi luat decizia să „momească” procurorii cu nu mai puțin de 100.000 de euro. Propunerea ar fi fost făcută prin intermediul unui administrator al unei societăți comerciale, care a fost de asemenea trimis în judecată, pentru complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: în intervalul decembrie 2017 – februarie 2018, inculpatul Popescu Irinel, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, învestite cu instrumentarea și soluționarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat.

Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menționată mai sus, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce privește aplicarea unor măsuri asigurătorii) și în final soluții de netrimitere în judecată.

Ulterior, cu toate aceste „încercări”, la data de 31 martie 2021, inculpatul Popescu Irinel a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, au transmis procurorii anticorupție.

Dosarul la care se face referire se află în procedura de cameră preliminară inclusiv în acest moment, judecătorii urmând a stabili dacă rechizitoriul și actele de urmărire penală sunt în regulă și poate începe judecata. La acel moment, medicul Popescu a fost trimis în judecată alături de Vasile Ciurchea, pentru fapte de corupție comise în perioada în care au condus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – în perioada februarie 2007 – ianuarie 2009, respectiv ianuarie – decembrie 2009.

Totul, legat de încheierea, în mod nelegal, a o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de 8.395.490 euro CNAS, sumă cu care instituția s-a constituit parte civilă. Inculpată în dosar este și societatea beneficiară a respectivelor acte adiționale, HP ROMÂNIA SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, acuzată de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale).

Articolul precedentVaccinul Pfizer oferă „protecţie parţială” împotriva Omicron
Articolul următorCiolacu, despre Marian Neacșu: „Va fi un secretar general de excepție”