Irinel Popescu şi Vasile Ciurchea, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat, în mod nelegal, o serie de acte adiţionale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 8 milioane de euro în dauna CNAS, a informat, miercuri, DNA.

Potrivit comunicatului DNA, procurorii de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Ciurchea şi a lui Irinel Popescu, foşti preşedinţi ai Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate la data faptelor, în perioada februarie 2007 – ianuarie 2009, respectiv ianuarie – decembrie 2009, pentru luare de mită şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale).

De asemenea, în instanță a fost trimisă și societatea HP ROMÂNIA SRL, având denumirea nouă Enterprise Services România SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale).

În aceeași cauză, procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptelor în calitate de director general al HP România SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (4 acte materiale, corespunzător celor 4 acte adiționale încheiate). În rechizitoriul și acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

se arată în rechizitoriul procurorilor DNA

Prejudiciul, peste 8 milioane de euro

În cauză CNAS s-a constituit parte civilă cu suma de 8.395.490 euro. Au fost puse sub sechestru bunurile mobile și imobile ale inculpaților Ciurchea Vasile, Popescu Irinel și societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL).  De asemenea, societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI.

Cele două dosare de urmărire penală conținând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare la Tribunalul București.

Articolul precedentBODE: La MAI nu este „sat fără câini”
Articolul următorGabriela Firea o vrea demisă pe Raluca Turcan