foto-Prosport. Brișan(stânga), Iliuță(centru), Dan Alexa(dreapta)

Fostul președinte al Clubului Dunărea Călărași, Florin Brișan, a acceptat să vorbească pentru Ziarul de Investigații(zin.ro), despre dosarele penale în care este implicat. Este trimis în judecată pentru delapidarea Asociației de Fotbal Dunărea Călărași, însă, susține că nu a creat niciun prejudiciu. Ba mai mult, s-ar fi luptat să aducă bani pentru bunăstarea echipei. Astfel, a ajuns să se împrumute și la cămătarul Vasile Boșnigeanu, zis Americanu’.

Eu ca să susțin echipa, am cerut bani apropiaților și nu au avut la acel moment. Și, da, am apelat în ultimă instanță și la Americanu’. În momentul în care l-au arestat pe el preventiv, eu deja achitasem tot. Nu știu cum au ajuns la el, eu nu l-am reclamat, probabil l-au luat pe el( n.r procurorii) dintr-o altă cauză”, a declarat Brișan.

Florin Brișan: „ Iliuță nu m-a obligat să aduc bani pentru echipă!”

La întrebarea explicită, ”cine v-a pus să vă împrumutați la cămătari, dacă acest club avea sponsori și alocări de la bugetul de la stat, v-a obligat Vasile Iliuță să faceți asta?”, Brișan susține că „nu”. A fost o dorință de a promova echipa în Liga 1, ceea ce s-a și întâmplat, sub coordonarea lui Dan Alexa. Mai exact, fostul președinte al AHC Dunărea Călărași spune că a pulsat pentru performanță. În ceea ce privește contractele cu jucătorii aduși de Anamaria Prodan, Brișan spune că nu s-au concretizat toate, iar din acest punct de vedere nu există prejudiciu.

Reporter Zin.ro: Totuși, unde sunt banii? Câți sponsori avea Dunărea Călărași?

Florin Brișan susține că Dunărea Călărași a avut 46 de sponsori în timpul mandatului său, iar printre cei mai puternici se număra casa de pariuri Fortuna.

Cu toate acestea, pentru a performa, pentru a juca la nivel de Liga 1, nu poți să fii modest financiar.

„ Am avut 46 de sponsori, Fortuna era cel mai important. Întotdeauna toate cheltuielile erau transparente. Am avut jucători care aveau 3500 de RON salariu și jucau în Liga 1. Acum, în Liga 2, au salarii de 3500-4000 RON, deși nu mai este aceeași performanță. Fișele de plată au fost vizibile, toate plățile au fost fundamentate, susține fostul președinte AFC Dunărea Călărași.

Eu când am venit la Dunărea, am moștenit și datorii și niște oameni care nu au fost prea încântați de sosirea mea”, explică Brișan. A refuzat să spună în mod clar cine„ i-a purtat sâmbetele” .

„ Primeam salariul minim pe economie!”

În opinia lui Brișan, datoriile clubului, inclusiv restanțele salariale ale jucătorilor sunt din perioada în care nu a fost președinte al AFC Dunărea Călărași. Crede că Justiția din România va sesiza că nu se face vinovat de delapidare.

Da, fotbalul mi-a zdruncinat viața. Trebuia să mă opresc la timp. Eu, în calitate, de președinte, primeam salariul minim pe economie”, mărturișeste cu regret Florin Brișan.

Brișan este parte vătamată în dosarul penal care îl vizează direct pe Vasile Boșnigeanu, acuzat de cămătărie. A fost înregistrat pe rolul Tribunalului Călărași la data de 3 septembrie ac.

Procesul pentru delapidarea AFC Dunărea Călărași este în curs de judecată.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a menționat pentru zin.ro că, nu vede nimic suspect, dacă AFC Dunărea Călărași este în insolvență. Crede că a alocat bani din bugetul județului ori de câte ori clubul a cerut-o.

„ E o procedură normală, legală de plată a debitelor. Se eșalonează debitele prin adminsitratorul special. Domnul Ganea(…) Să-i spuneți domnului Ganea că nu a venit de la muncă și nu și-a primit salariul! Ne place legea doar când luăm bani și nu venim la muncă? El a creat situația asta! Nu cumva el a fost manager sportiv?”, susține Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

Din informațiile noastre, sunt deschise dosare de executare silită pentru recuperarea datoriilor a căror valoare ajunge la 100 000 de euro.

Ganea arată cu degetul spre Iliuță

Ionel Ganea, fostul antrenor al călărășenilor, susține că vinovat de această situație jalnică a echipei și a oamenilor care au lucrat pentru ea, este Vasile Iliuță, actualul președinte al CJ Călărași.

” Sunt peste 20 de procese deschise pentru restanțe financiare. Nici eu nu am primit salariul de 5 luni. Da, mă voi înscrie la masa credală, când voi fi notificat de club. Nu s-a dorit nimic! Iliuță nu a vrut să dea bani de salarii și nu doar mie, tuturor! La Dunărea Călărași, randamentul s-a văzut chiar și cu burta goală. Cu burta goală au ajuns să joace la baraj pentru Liga1, a menționat pentru Ziarul de Investigații. golgheterul României, Ionel Ganea

 Ganea a venit la Dunărea Călărași în perioada 2014-2015, când a și promovat-o în eșalonul secund. A revenit în sezonul 2020-2021, când clubul se confrunta, deja, cu probleme mari financiare.

AFC Dunărea Călărași a fost pe pierdere din 2015. Procurorii au analizat și investițiile făcute de Consiliul Județean Călărași pentru modernizarea stadionului

Ziarul de Investigații a obținut detaliile financiare ale AFC Dunărea Călărași. Datele contabile arată că exista piederi imense încă din 2015, când Brișan nu se ocupa de club.

Spre exemplu, în anul 2015 a raportat o pierdere de 289 812 lei. În anul următor, când a jucat la baraj pentru Liga 1, pierderea a fost de 16 278 de lei. Pe minus a continuat și în anul 2017. Pierderea a fost de 121 681 de lei.

Brișan:„ Salariile jucătorilor au fost plătite din drepturile de televizare!”

Brișan a menționat că salariile jucătoriilor au fost plătite din drepturile de televizare în timpul mandatului său:„ Eu nu mai mă ocup de club de doi ani, însă, salariile jucătorilor au fost achitate total. Gândiți-vă la drepturile de televizare. Acum, că nu și-au primit salariile după ce am plecat eu, nu știu ce să zic(…) Dar, să le dai aceleași salarii în Liga 2?!”, este nelămurit Florin Brișan.

În anul 2018, AFC Dunărea Călărași a încasat din drepturi de televizare(n.r transmisia jocurilor) suma de 2 558 006 lei. În anul 2018, CJ Călărași a alocat clubului suma totală de 5 700 000 de lei. Din această sumă, suma de 3 700 000 de lei a fost alocată pentru modernizarea stadionului din Călărași. Verificările procurorilor se referă și la investițiile făcute de CJ, oficialii CJ fiind direct responsabili de acest lucru: instalație mocturnă, instalație de degivrare. Din acest motiv, este dubios cum doar Florin Brișan a fost trimis în judecată pentru delapidarea clubului.

Brișan:„ Eu nu m-am văzut cu procurorul”

Brișan a dat de înțeles că toate acuzațiile procurorilor au venit lanț. S-a văzut doar cu polițistul de caz, nu și cu procurorul. Cum i s-a adus la cunoștință calitatea din dosar, a și fost înregistrat la instanță, menționează fostul oficial al AFC Dunărea Călărași.

Ziarul de Investigații a făcut mai multe demersuri pentru a afla detalii de la actuala conducere a clubului. Ni s-a promis că ni se va răspunde în timp util.

Situația de față arată, însă, că administrația locală din Călărași a fost incapabilă să gestioneze sportul local. O situație similară s-a înregistrat și cu echipa de handbal. Detalii puteți citi aici. Dunărea Călărași joacă, la acest moment, în Liga 2.

Articolul precedentImnul Qanon România – un ghiveci de simboluri, cuvinte ”grele” și patriotism forțat (Video)
Articolul următorAnca Dragu: „Aceste tergiversări reprezintă atacuri la democrație și la statul de drept”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”