foto: AFC Dunărea Călărași

Dunărea Călărași a intrat în insolvență, o procedură juridică pentru plata datoriilor, însă, problemele clubului sunt mult mai mari. Fostul președinte, Florin Brișan, a fost trimis în judecată pentru delapidare. Următorul termen al procesului este programat pentru luna octombrie ac. Un singur om- vinovat de furtul banilor clubului Dunărea Călărși, asta au stabilit procurorii, întrucât în dosar este singurul inculpat.

Dunărea Călărași e o echipă. La victorii împreună, la jaf un singur un om

Florin Brișan este acuzat de crearea unui prejudiciu Clubului Dunărea Călărași în valoare de 9, 3 miliarde de lei vechi

Brișan figurează, însă, parte vătamată într-un dosar de șantaj și cămătărie. Mai exact, s-a împrumutat la un cunoscut interlop, Vasile Boșnigeanu, poreclit  „ Americanu’ ”

„ Nu mai pot! Fir-ar al dracului de fotbal!” De ce s-a ajuns la disperare

A ajuns disperat, întrucât nu a mai putut face față dobânzilor. Într-un final, a apelat la procurori. Soția lui Brișan a ajuns să facă credite la bănci, pentru a acoperi împrumuturile de la „ Americanu’ ” : „Nu mai pot! Fir-ar al dracului de fotbal!”, exclama Mariana Brișan, soția fostului președinte al Clubului Dunărea Călărași, potrivit unor stenograme publicate și de site-ul marinbadea.com. Astfel, este extrem de dubios cum a ajuns un președinte al unui club de fotbal din provincie să ceară bani cămătarilor pentru a-i transfera la această echipă. Din datele dosarelor penale, fotbalul călărășean a devenit o afacere profitabilă doar pentru moment.

Unde se duceau banii? Jucătorul Cooper Withaker Armando Enrique nu știe unde e Călărașiul

În timpul mandatului lui Brișan, Dunărea Călărași a promovat în Liga 1. A fost antrenată de Dan Alexa, iar transferurile de jucători, intermediate de Ana Maria Prodan, pe baza unui simplu contract de mandat, erau la ordinea zilei. Clubul părea că se lăfăie în bani și toată lumea se mândrea cu Dunărea Călărași.

În perioada în care antrenor a fost Dan Alexa, clubul a cheltuit cei mai mulți bani. În contractele clubului, ajunse pe mâna procurorilor, s-au găsit intermedieri care, s-au produs doar pe hârtie. Un astfel de exemplu este cazul jucătorului Withaker Armando Enrique. Ana Maria Prodan a făcut pe PR-ul și a încheiat cu Dunărea Călărași un contract în valoare de 30 222 de lei lună, pentru sezonul 2018-2019. Comisionul ei era de 10% din valoarea contractului. Numai că, Withaker Armando Enrique nu doar că nu a jucat la Dunărea, dar nici nu știe unde e Călărașiul.

În perioada 2018-2019, fondul de salarii a fost de 400 000 de euro.

Jucătorii de la Dunărea sunt cu burta goală. Zeci de procese pentru recuperarea salariilor

Ionel Ganea, directorul tehnic al Clubului Dunărea Călărași, a menționat pentru Ziarul de Investigații că, atât el, cât și jucătorii nu și-au primit salariile de cinci luni. Îl numește pe președintele Consiliului Județean Călărași direct responsabil de situația jalnică a clubului, prin oamenii numiți să gestioneze relațiile financiare.

Sunt peste 20 de procese deschise pentru restanțe financiare. Nici eu nu am primit salariul de 5 luni. Da, mă voi înscrie la masa credală, când voi fi notificat de club. Nu s-a dorit nimic! Iliuță nu a vrut să dea bani de salarii și nu doar mie, tuturor! La Dunărea Călărași, randamentul s-a văzut chiar și cu burta goală. Cu burta goală au ajuns să joace la baraj pentru Liga1, a menționat pentru Ziarul de Investigații.  golgheterul României, Ionel Ganea( foto-Digi Sport)

Vasile Iliuță, nervos pe Ganea: ” Să-i spuneți domnului Ganea că nu a venit la muncă!”

Contactat de Ziarul de Investigații, Vasile Iliuță nu vede nimic dezastruos, ci totul normal. Mai mult decât atât, devine irascibil când îi pronuntăm numele lui Ionel Ganea.

„ E o procedură normală, legală de plată a debitelor. Se eșalonează debitele prin administratorul special. Domnul Ganea(…) Să-i spuneți domnului Ganea că nu a venit la muncă și de-aia nu și-a primit salariul! Ne place legea doar când luăm bani și nu venim la muncă? El a creat situația asta! Nu cumva el a fost manager sportiv?” , susține Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

Acuzațiile procurorilor vizează fapte când Ganea nu avea activitate la Dunărea Călărași

Din informațiile noastre, provenite de la surse autorizate, CJ Călărași a alocat 3 miliarde de lei pentru sezonul curent din Liga 2. La acest moment, de antrenamentele echipei se ocupă Mirel Condei. Se anunță tăieri masive din salariile jucătorilor, pentru lipsa de performanță, potrivit unor dezvăluiri făcute de acesta pentru liga2.prosport.ro

Acuzațiile procurorilor vizează fapte când Ganea nu se ocupa de Dunărea Călărași, ci perioada 2018-2019. Sunt deschise dosare de executare silită pentru recuperarea datoriilor a căror valoare ajunge la 100 000 de euro.

Prin urmare, afirmațiile lui Iliuță nu au suport. Ganea a venit la Dunărea Călărași în perioada 2014-2015, când a și promovat-o în eșalonul secund. A revenit în sezonul 2020-2021, când clubul se confrunta, deja, cu probleme mari financiare și penale.

Ziarul de Investigații l-a întrebat direct pe Iliuță de ce a ajuns clubul în insolvență, cine se face responsabil de alegerea unui management defectuos, unde sunt banii publici, iar președintele CJ Călărași nu a pomenit nimic de eșecul lui Brișan, omul lui de încredere: „ A condus Iliuță clubul?” , se disculpă cel care semnează alocările de buget pentru Dunărea Călărași. Echipa se află pe locul 15 în Liga 2.

Articolul precedentNicușor Dan: „Am schimbat directorul ALPAB. Pentru moment, director al ALPAB sunt eu”
Articolul următorExclusiv. Dan Barna și Cătălin Drulă se află pe șantierul Podului suspendat peste Dunăre
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”