Sursă foto: Captură Youtube
Sursă foto: Captură Youtube

Pentru cei care nu știu, Qanon e o mișcare născută în Statele Unite.

Conform lor, niște canibali sataniști pedofili vor să supună lumea, iar Trump e singurul și unicul salvator al planetei.

Mai au și idei destul de puternice anti-semite, anti-vacciniste, anti-mască, fraternizează cu Noua Drepta și-nvârt niște teorii ale conspirației, mereu în schimbare. Le plac bocancii și pantalonii de camuflaj, iar FBI-ul a calificat mișcarea drept „potențială amenințare teroristă internă”.

N-ar fi nici prima, nici ultima mișcare cu idei cumva extremiste, cumva SF. Și, în plus, să fie la ei, acolo, am fi tentați să spunem. Doar că nu e chiar așa.

Qanon România – noua mișcare de nișă

Nu mă gândeam că mișcarea o să prindă și la noi. Pentru simplul motiv că e ilogic să trăiești aici, și să-ți imaginezi că Trump va salva planeta. La nivel de conspirații, avem deja conspiraționiștii noștri cu tradiție, nu știu cum de a mai fost loc pe piață și pentru alții.

Dar se pare că, din disperare că nu sunt băgați în seamă, unii români rezonează cu Qanon. Că-s așa, cumva duri, cumva sensibili, știu să accentueze ”patriotism” și ”credință” și, în plus, îți mai dau și tricou frumos și-ți oferă șansa de a deveni vedetă de Youtube.

Imnul Qanon România – veți râde, veți plânge, vă veți întreba ce tocmai ați vizionat

E bine știut faptul că Internetul adăpostește diverse. Câte ceva pentru fiecare. Dar videoclipul celor de la Qanon România e prea fabulos pentru a fi ocolit.

Începe așa, sumbru, puternic și tăcut, cu însuși liderul mișcării, Cornel Sabou, în prim-plan. La fel de sumbru, puternic și tăcut. Singur. În tricoul imprimat cu Qanon. Rând pe rând, i se mai alătură și alți adepți. De toate vârstele. Tot cu tricouri. Se-aud doar bocancii pe caldarâm. Cadența. Hotărârea.

Pe bune că mi s-a ridicat oleacă părul. De frică. Un soi de mișcare militară, deghizată în tricouri colorate. Uitați-vă doar la fazele cu bocanci, și-o să-nțelegeți.

Dup-aia, când, grupul e îndeajuns de mare, intervine discursul patriotic. ”Români”, ”talpa țării”, ”sfânt” ”ignorat”, ”sânge de patriot”, ”salvarea României”. Îndeajuns încât să te întrebi în care secol ne aflăm.

Și mărșăluiesc ei acolo, cântând fericiți, mai conving câte un sceptic, dându-i publicația Qanon tipărită, ăla se alătură grupului și cântă și el, de unde au rămas ceilalți.

”România nevaccinată” apare și ea pe acolo, că doar orice quanon veritabil știe că masca e nasoală și vaccinul vrea doar să te prostească sau să te omoare. Și nu, nu glumesc, ”quanonii” este chiar un substantiv pe care-l folosesc pentru a se identifica ei, pe ei.

Maximă e faza în care Cornel se așează în mijlocul unui Q mare, desenat pe iarbă, și i se alătură și alți quanoni.

Totul se termină apoteotic cu ”Avem spatele asigurat. De Dumnezeu!” și cu ei, mergând în continuare. Drumul ăla pare să fie foarte lung. Sper să nu fi făcut febră musculară.

Rezumatul nu se compară cu realitatea

Tocmai v-am economisit trei minute și cincizeci de secunde din viață. Păcat de linia melodică.

Bineînțeles, indicat ar fi să nu mă credeți pe cuvânt și să vă convingeți singuri. Eu nu pot decât să mă-ntreb cât de ignorat trebuie să te simți, ca să aderi la genul ăsta de mișcare. Și cât de supărat să fii, încât să îngroși rândurile unei ”asociații” destul de extremiste, care mizează pe patriotismul românesc, în timp ce-l recunoaște pe Trump ca Mesia.

Articolul precedentOrban apără Guvernul PNL și nu va vota moțiunea de cenzură
Articolul următorFlorin Brișan a primit de la AFC Dunărea Călărași salariul minim pe economie. Detalii în premieră despre acuzațiile de „distrugere” a echipei din Liga 1
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.