Sursă foto: www.news.ro
Sursă foto: www.news.ro

Nu te plictisești la Galați. Mereu apare câte ceva. De data aceasta, acel ”ceva” a apărut sub forma a 47.605 de somații de executare silită.

Motivul? Neplata taxelor și impozitelor locale. De precizat e faptul că vorbim despre prima tranșă, cea care trebuia plătită până la 31 martie.

Pe 7 iulie, Primăria Galați anunța că trece direct la executări silite dacă, în termen de 15 zile, prima tranșă nu e plătită. Anunța pe pagina de Facebook, și anunța și-n cutiile poștale ale ”rău-platnicilor”.

Și de aici, evident a urmat panică, nervi, dramă.

Primăria Galați acționează legal; dar e, oare, și moral?

Contextul: anul de grație 2021, al doilea an pandemic.

Ghișee mai puține, cozi imense, un ghișeu virtual care ori nu funcționează, ori mai mult încurcă. Nu poți plăti impozitele pentru altă persoană, dacă acea persoană nu are card pe numele ei. Și nu toți bătrânii au. Și nu toți bătrânii se pot deplasa, ca să stea la cozi.

Persoanele care se pot deplasa ar trebui să stea la coadă timp de câteva ore, la cele câteva locații disponibile, în Galați. Am auzit de stat la coadă și câte patru ore.

Reluăm: e pandemie. Nu e tocmai recomandat să faci schimbi de virusuri cu celelalte persoane care așteaptă, și ele, să-și plătească impozitele.

Așa că te lași păgubaș. Nu, nu te fofilezi de la datorii. Doar că aștepți o zi mai lejeră. O coadă mai scurtă. Finalul anului, când, oricum, trebuie să plătești ambele tranșe.

Primăria Galați preferă să nu înțeleagă acest lucru. Își vrea bani, și îi vrea acum!

Graba strică treaba, de obicei

Istoria ne arată că, la Galați, lumea își cam plătește, conștiincios, taxele și impozitele. Ba chiar, de câțiva ani încoace, se râde în fiecare ianuarie de cozile interminabile de la Taxe și Impozite Galați.

Îi avem pe veteranii care se întrec, în fiecare an, să fie primii, cu toate că termenul limită e 31 martie. Deci Primăria nu se poate plânge de rea-voință din partea locuitorilor.

Anul ăsta a fost mai special. Ne aducem aminte și că, anul trecut, Guvernul extindea termenul limită la 30 iunie. Pentru că era pandemie. Și în 2021 e. Guvernul nu s-a gândit, Primăria ar fi putut.

Argumentul suprem e că Primăria acționează în perfectă legalitate. Și că banii ăia trebuie să ajungă la bugetul local.

Corect. Dar o matematică simplă ne arată că, pentru deschiderea procedurii de executare silită, din bugetul local se duc destule fonduri. Fonduri care puteau fi salvate, cu puțină înțelegere.

Primăria are destui angajați. Puteau să treacă, cu toții, la telefoane și să-i sune pe ”infractori”. Să-i înștiințeze că le-a cam trecut termenul limită și să facă bine să binevoiască să plătească.

Poate nu și-ar fi ”recuperat” toate cele 47.605 de creanțe, dar în mod sigur ar fi economisit câte ceva. Niște bani din bugetul local și niște neuroni, ale celor care s-au panicat că-și pierd bunurile, pentru câteva sute de lei. Și ar fi câștigat și ceva simpatie. De care, oricum, cam duce lipsă.

Articolul precedentIstoria Jocurilor Olimpice – partea a doua
Articolul următorVIDEO Primarul Cristian Popescu Piedone reacționează în fața acuzațiilor conducerii STB
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.