Sursa: Facebook

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au întocmit rechizitoriul în cazul ex-ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu, acesta fiind trimis astăzi în judecată alături de alte cinci persoane, pentru fapte de corupție legate de măsluirea unor concursuri pentru angajare.

În prezent simplu deputat, Chesnoiu va fi judecat pentru infracțiuni presupus a fi fost comise în vremea în care conducea Ministerul Agriculturii, din fruntea căruia de altfel și-a dat demisia „de onoare” după ce DNA a anunțat că îl are în vizor.

Concret, procurorii anticorupție îl acuză de patru infracțiuni de instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite – sub forma participației improprii, dar și de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Asupra acestor acuzații trebuie să se aplece judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, acolo unde va fi judecat dosarul, și unde de asemenea trebuie să se decidă asupra menținerii măsurii sechestrului asigurator asupra sumei de 50.995 lei, pusă la dispoziție de către Chesnoiu. Suma, detaliază procurorii DNA, reprezintă prejudiciul cu care s-a constituit în dosar Ministerul Agriculturii, respectiv salariile obținute în mod nejustificat de o persoană angajată pe „ochi frumoși” în minister ca șef serviciu.

Alături de Chesnoiu, inculpați în dosar sunt și trei angajați din MADR, precum și un fost angajat al Direcției pentru Agricultură Județeană Arad, dar și vicepreședintele PSD Dâmbovița, care este totodată și consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, patru dintre aceștia fiind beneficiari ai influenței ministrului.

Din ce precizează DNA, directorul general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii – Andrei Cristian Răducan – va fi judecat pentru patru infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, în timp ce fostul șef serviciu de aici Aurel Sandu, fostul consilier clasa I Mihai Cosmin Corobea, fostul director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad Mihai Pârv și vicepreședintele PSD Dâmbovița/ consilier județean Cătălin Ionuț Lăscaie vor fi judecați pentru folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, respectiv Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai și Lăscaie Cătălin Ionuț. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, inculpatul Lăscaie Cătălin Ionuț ar fi fost respins la proba interviului.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care acesta nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcția de șef serviciu”, precizează DNA într-un comunicat.

Articolul precedentMinistrul Gabriela Firea anunță că peste 620 milioane de lei vor fi alocate în bugetul anului 2023 pentru copiii, tinerii și familiile din România
Articolul următorPremierul Ciucă, optimist privind intrarea României în Schengen: „Îndeplinim absolut toate condițiile necesare”