Sursa foto: Facebook/ Adrian Ionuț Chesnoiu

Adrian Ionuț Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii până în momentul în care procurorii anticorupție au intrat pe fir să verifice dacă a trucat un concurs de angajare, a aflat că este oficial inculpat în dosarul instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara.

Astăzi, DNA a comunicat că a fost pusă în mișcare a acțiunea penală față de acesta, precum și față de omul său de încredere – angajat ca director general adjunct din minister, dar și trei persoane care au participat la concursurile pentru care Chesnoiu ar fi tras sforile.

Față de informațiile de până acum, nu sunt mari modificări în ceea ce îl privește pe Chesnoiu, care este acuzat că, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ar fi comis patru infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În schimb, procurorii anticorupție au dezvăluit că omul de încredere a lui Chesnoiu – Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul MADR, este acuzat de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

În același timp, cei care au intrat pe posturile dorite – Aurel Sandu, fost șef serviciu în cadrul MADR, și Mihai Cosmin Corobea, fost funcționar public în cadrul ministerului, dar și o altă persoană, fost administrator al unei societăți comerciale și candidat la unul dintre concursurile organizate de către minister, sunt cercetați pentru folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite.

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, printre care Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin și persoana fizică precizată mai sus. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, aceasta din urmă ar fi fost respinsă la proba interviului.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, a transmis DNA.

În momentul în care ancheta din dosar a „transpirat”, Chesnoiu a „”depus armele! și a demisionat, chiar dacă a calificat totul ca fiind doar „suspiciuni” cu privire la activitatea sa „ministerială”. Ulterior, pe Facebook, fostul ministru a ținut să scrie „câteva repere”, pentru a fi înțeles „mai bine”:


Toată viața mi-am făcut datoria față de oameni, atât timp cât am fost în serviciul public!
Iubesc cu tot sufletul această țară, iar această credință mi-a fost insuflată de mic de către bunicii și părinții mei, iar apoi cultivată și consolidată de dragostea de popor, pământ și tot ce e românesc prin jurământul de credință depus la vârsta de 15 ani!

Am acceptat postul de ministru al Agriculturii cu dorința sinceră de a face ceva bun pentru români și pentru agricultura românească.
Tocmai de aceea, le mulțumesc din suflet tuturor fermierilor și românilor care mi-au transmis în aceste zile mesaje de susținere. Îi asigur pe toți că le-am citit și că înseamnă enorm de mult pentru mine și pentru munca pe care am depus-o în această perioadă!
În mandatul meu la Agricultură am vrut să aplic principiile mele de viață, convins fiind că dacă ai bună credință și empatie față de problemele oamenilor atunci poți face cu adevărat lucruri foarte bune!

Sunt mândru de ceea ce am realizat în această perioadă și vreau să vă spun că datorită eforturilor tuturor celor implicați în agricultură, industrie alimentară, pescuit sau acvacultură, dacă se vor lua în continuare deciziile potrivite, România nu va fi afectată de o potențială criză alimentară.

Le mulțumesc și colegilor mei din partid pentru că au avut încredere în mine și pentru că au fost acum alături de mine în momente mai puțin plăcute în care au trebuit să dea un vot contrar voinței lor!
Eu sunt un om simplu, ca orice alt cetățean al acestei țări. De aceea, consider că nu trebuie să mă ascund sub nicio imunitate pentru a rezolva o problemă personală!

Sunt un om politic care crede cu toată tăria că funcția de demnitate publică nu este despre privilegii personale, ci despre onoarea de a fi în serviciul oamenilor și despre responsabilitatea socială pusă în slujba comunității! (…)

Vreau să mă înțelegeți că nu sunt adeptul justiției televizate. Nu am comis nicio infracțiune de corupție sau altă faptă penală! Sunt NEVINOVAT! Vă rog doar să fiți de acord să fac declarații despre acest dosar doar după eliminarea suspiciunilor care au fost prezentate în spațiul public!

Rămân total alături de fermierii români și de toți cei implicați în agricultură, iar în perioada următoare voi avea mai mult timp pentru a mă afla direct în mijlocul lor!
Sunt convins că timpul va face dreptate!
Doamne ajută!
”.

Articolul precedentMinistrul Transporturilor anunță finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania
Articolul următorDe ce ne blochează Olanda accesul în Schengen? Printre altele, pentru că România n-a plătit daunele din cazul „Rostock”, dar și pentru povestea corvetelor