Sursa foto: Facebook/ Adrian Ionuț Chesnoiu

DNA a dat lovitura în rândul miniștrilor cabinetului Nicolae Ciucă, Adrian Chesnoiu anunțând că demisionează din funcția de ministru al Agriculturii după ce procurorii anticorupție au cerut ridicarea imunității pentru un dosar legat de trucarea unui concurs de angajare. Decizia luată de Adrian Chesnoiu, la scurt timp după anunțul DNA, a avut reacții din partea partidelor politice, care au salutat faptul că și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Agriculturii, potrivit stiripesurse.ro. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a luat act de anunțul demisiei lui Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. ”Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului”, a comunicat Nicolae Ciucă.

Adrian Chesnoiu susține că este nevinovat

Adrian Chesnoiu a afirmat, într-o postare pe Facebook, că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și și-a desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea lui executivă. El le-a cerut parlamentarilor din toate partidele să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare, după ce a transmis că s-a autosuspendat din PSD.

„În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru – nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat! Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut! Doamne ajută!”, a spus Adrian Chesnoiu.

PSD anunță, într-un comunicat de presă, că respectă deciziile lui Adrian Chesnoiu de a demisiona din funcția de ministru al Agriculturii după ce DNA l-a acuzat de abuz în serviciu

Potrivit PSD, așa cum a anunțat deja, ministrul Adrian Chesnoiu dorește că instituțiile abilitate să facă cercetările necesare pentru eliminarea oricăror suspiciuni cu privire la activitatea sa. În acest sens, domnul Chesnoiu solicită „tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare”, au anunțat reprezentanții PSD. PSD consideră că pe durata întregului mandat de ministru, Adrian Chesnoiu și-a îndeplinit sarcinile în mod profesionist și cu integritate, fiind unul dintre cei mai eficienți membri ai actualului guvern. PSD va respecta deciziile luate de Adrian Chesnoiu, conduita onorabilă a acestuia, de a se retrage prompt din toate funcțiile deținute în Guvern și în partid, va permite instituțiilor abilitate să facă cercetările necesare cât mai rapid, pentru a înlătura astfel orice suspiciune asupra activității sale.

Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaților au fost convocați joi seara, de la ora 18.00, la o ședință online, după ce solicitarea DNA de ridicare a imunității parlamentare a ajuns la Parlament. Membrii Biroului Permanent vor stabili calendarul și vor trimite cererea DNA la Comisia juridică, pentru întocmirea raportului.

DNA a formulat o cerere de ridicare a imunității parlamentare a deputatului PSD , Adrian Chesnoiu, din Parlament, care deține și funcția de ministru, pentru a fi cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea unor concursuri de angajare în minister

DNA arată într-un comunicat că ministrul ar fi intervenit pentru aranjarea unor concursuri de angajare în minister și chiar a decis angajarea unui candidat care nu a obținut punctajul necesar. 

„În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați „agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective. De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală”, a transmis DNA.

Mesajul lui Klaus Iohannis, în timpul scandalului politic legat de compensarea prețului carburanților: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”

Articolul precedentMesajul lui Klaus Iohannis, în timpul scandalului politic legat de compensarea prețului carburanților: „Până la urmă și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”
Articolul următorUn executor judecătoresc și un avocat, acuzați că au profitat de două persoane îndreptățite să primească despăgubiri din partea Statului Român